Voor het enterprise datacenter is de komst van virtualisatie wellicht de grootste disruptie ooit geweest. Beduidend betere hardwarebenutting en de mogelijkheid om zonder moeite VM's op te starten, hebben van virtualisatietechnologie eenvoudig te verkopen oplossingen gemaakt. Gartner schatte onlangs in dat zo'n 70 procent van alle x86 workloads gevirtualiseerd draaien.
Lees ook:
5 projecten die Docker completeren
Docker zuigt clouds van Amazon en Google leeg
Maar zo snel virtualisatie een plek binnen het datacenter heeft verworven, zo sterk geldt dat niet voor private cloudtechnologie. De laag bovenop virtualisatie wordt maar moeizaam geadopteerd. Ja, virtualisatiebeheertools van VMware en Microsoft maken private cloud mogelijk voor servers en storage en ook OpenStack vindt langzaam zijn weg binnen de zakelijke wereld, maar geavanceerde publieke clouds van Amazon, IBM, Microsoft en Rackspace bieden veel meer, denk aan geavanceerde autoscaling, metering en self-service - vergeet ook niet de honderden andere diensten die ze bieden.
Ook de PaaS-cloudlaag voor het ontwikkelen, testen en deployen van apps - iets wat alle grote cloudspelers nu bieden - wordt maar moeizaam populair binnen het enterprise datacenter.
Private cloud 2.0?
Maar toen verscheen vorig jaar Docker ten tonele - het bood een nieuwe cloudstack op basis van containers in plaats van VM's. Containers zijn veel lichter dan VM's en stellen applicaties in staat ingepakt en eenvoudig verplaatst te worden, zonder de toestanden van een conventionele installatie. Als VM-gebaseerde clouds niet meer groeien en de nieuwe containergebaseerde stack zulke duidelijke voordelen biedt, is het dan ook niet logisch dat laatstgenoemde de nieuwe private cloud voor bedrijven gaat vormen?
Volgens het voormalig hoofd HP Cloud Services is de introductie van een nieuwe stack onvermijdelijk, maar Zorawar Biri Singh denkt dat het toch jaren zal duren voordat brede adoptie zichtbaar wordt. Dit is waar hij nog problemen ziet:
Allereerst vinden IT-uitgaven voor traditionele productworkloads nu plaats in het simplificeren en beheren van de VM-chaos via geconvergeerde oplossingen in het datacenter. Daarnaast is de nieuwe stack nog heel jong en prematuur. Echte utilities rond containers, denk aan robuuste security, zijn nog lang niet op een bevredigend niveau aangeland. Op dit moment is de nieuwe stack perfect voor development en testing workloads, maar bedrijven ontberen de devops oriëntatie en agile IT-expertise om in staat te zijn distributed en stateless app te implementeren en onderhouden. Een van de grootste problemen is het gebrek aan devops skills in traditionele organisaties.
Maar aan de andere kant zijn er volgens Singh al veel jonge bedrijven die de vruchten van het nieuwe type infrastructuur plukken. Zij werken vaak al met devops methodieken of hebben innovatieve ontwikkelaars in dienst die de operationele kant van een containergebaseerde stack zelf afhandelen.
Net als developers voor de adoptie van NoSQL-databases hebben gezorgd, zo zorgen ze ook voor enterprise introductie van deze nieuwe stack - ze downloaden eigenhandig de open-source software en beginnen te experimenteren of ze gaan op eigen houtje testen met een publieke cloud als EC2 of Azure, die al enige tijd ondersteuning voor containers bieden.
Maar waarom houden developers zo sterk van deze nieuwe stack? Dat komt voornamelijk omdat containers complementair zijn aan microservices architectuur, waar verzamelingen van enkelvoudige, API-toegankelijke services de monolithische apps vervangen. Microservices architectuur stelt developers in staat applicaties te bouwen die flexibeler kunnen reageren op nieuwe requirements - ook worden geheel nieuwe applicaties snel met bestaande services opgebouwd.
CEO John Sheehan van API-monitoringdienst Runscope, ziet microservices als een moderne variant op service-oriented architecture (SOA). "De beginselen zijn grotendeels gelijk. We willen in staat zijn verschillende onderdelen van onze softwarearchitectuur over verschillende systemen te distribueren en deze op te breken, niet begrensd per code, maar bij service. Deze wens wordt nu ingevuld door microservices."
Microservices architectuur vertrouwt op simpeler, ontwikkelaarsvriendelijker protocols dan SOA - REST in vergelijking met SOAP en JSON in vergelijking met XML. Sheehan valt nog een belangrijk verschil op, namelijk dat de typen microservices die hun klanten gebruiken erg devops-gedreven zijn. De scheidslijn tussen development en operations vervaagt. Operationeel personeel dat de code voor het beheer van infrastructuur schrijft, is nu feitelijk onderdeel van het ontwikkelaarsteam geworden. "In plaats van dat je tegen services codeert, doe je dat nu ook tegen servers", zegt Sheehan.
'PaaS wordt overbodig'
Singh gelooft dat een intensieve op devops gerichte aanpak van microservices de noodzaak van een formeel PaaS wegneemt. Zulke voorgeconfigureerde omgevingen met services en processen zijn in de nieuwe stack niet meer nodig. Zowel dev als ops kunnen in microservices laag en hoog in de stack inpluggen, zonder de beperkingen te trotseren die PaaS met zich meebrengt.
PaaS wordt misschien ooit overbodig gemaakt door microservices architectuur, maar de nieuwe stack gaat dit niet van vandaag op morgen veranderen. Zo wordt Netflix gezien als een van de bedrijven met de meest geavanceerde implementaties van microservices - het maakt bijvoorbeeld allerlei voorgebouwde services beschikbaar voor de open-source community als Docker images - maar het draait zelf geen Docker in productie. Ook Runscope doet dat niet. Beide bedrijven vertrouwen nog steeds op conventionele VM's.
Ecosysteem moet eerst nog flink groeien
Ondanks de grote interesse van ontwikkelaars in containergebaseerde oplossingen, is het nog te vroeg om van een revolutie te spreken. Zo zijn de beheer- en orkestratietools voor containers, denk aan Mesosphere en Kubernetes, nog erg onvolwassen. Het is daarnaast nog niet duidelijk welke containerstandaard uiteindelijk gaat overwinnen. Sinds december is CoreOS een geduchte concurrent geworden van Docker. Uiteindelijk gaat de nieuwe stack er komen, maar het kan nog even duren.
Eric Knorr is hoofdredacteur van zustersite Infoworld.com.
Is dit nu heel erg afwijkend van Virtual Appliances?
Zo'n 10 jaar geleden was er al iets dat Altiris heette. Ik dacht dat dat inmiddels overgenomen door Symantec. Ik heb daar toen wat mee geëxperimenteerd. En het werkte heel aardig
Reageer
Preview