
Software verovert de wereld
Het zijn niet langer bedrijven die softwareontwikkeling pushen; software pusht juist businessontwikkeling.
'Wie zijn bedrijf niet als softwarebedrijf beschouwt, heeft binnenkort waarschijnlijk geen bedrijf meer.' Dat klinkt misschien extreem, maar hoe meer ik spreek met slimme zakenmensen en naar mijn eigen leefwereld kijk, hoe sterker ik hierin geloof.

Software verovert de wereld
'Wie zijn bedrijf niet als softwarebedrijf beschouwt, heeft binnenkort waarschijnlijk geen bedrijf meer.' Dat klinkt misschien extreem, maar hoe meer ik spreek met slimme zakenmensen en naar mijn eigen leefwereld kijk, hoe sterker ik hierin geloof.
Dit betekent niet dat ieder bedrijf software moet verkopen, maar wel dat je links- of rechtsom met de ontwikkeling ervan bezig moet zijn. Ik moet de laatste tijd vaak denken aan een quote die internetondernemer Marc Andreessen in 2011 opschreef in de Wall Street Journal: "Software is eating the world."
Dit is niet de eerste keer dat ik over dit onderwerp in mijn artikelen schrijf en ik weet ook vrij zeker dat het niet de laatste keer zal zijn omdat deze quote steeds meer waarheid wordt. Hoe vaker in bedrijven bezoek en met senior management spreek, hoe groter ik de invloed van software in de veranderende business zie worden.
Feit is nu al dat voor steeds meer bedrijven software niet alleen centraal staat in operationele ondersteuning, maar het fundament vormt voor groei. En omdat het zo meer integraal (en interactief) is geworden, kan het niet langer iets zijn dat je simpel koopt en installeert.
Software staat al jaren centraal in de werkwijze van organisaties en is onderdeel geworden van het DNA en het merk van een bedrijf. 'Het zit in ons DNA' is een vaak gebruikte en misbruikte zinsnede in het bedrijfsleven, maar in dit geval is het een perfecte metafoor.
Net als DNA is moderne software opgebouwd uit duizenden (maar vaker miljoenen) componenten die oneindig kunnen worden gecombineerd. Niets kan zonder software functioneren en door te experimenteren en prototyperen kunnen we ermee innoveren of nieuwe functies verbinden. Het is in zeker opzicht een component en tegelijkertijd maakt dit proces het ook meer open en toegankelijk, wat het bruikbaarder, eenvoudiger en waardevoller maakt.
In een recent artikel kaartte ik aan dat tegenwoordige innovatie in bedrijven komt van softwarebedrijven. Het is een constatering die ik deel met CTO John O'Donovan van Financial Times. We bezochten onlangs samen de Web Summit in Dublin en kwamen beide terug met het idee dat het niet langer bedrijven zijn die softwareontwikkeling aandrijven, maar dat software juist bedrijfsontwikkeling pusht.
"Als je kijkt naar de bedrijven die nu het meeste rumoer veroorzaken, dan zijn een groot aantal daarvan begonnen als start-ups in de techsector. Het zijn geen zusterbedrijven van bestaande bedrijven en ze komen niet uit de sector zelf; ze komen juist van een groep mensen vandaan die in staat waren technische knowhow met business knowhow te combineren. Je kunt zeggen dat Apple de grondlegger van deze bedrijven is geweest, maar de huidige giganten gaan verder. Apple produceert nog steeds technische producten, maar eBay doet dit niet. Hetzelfde geldt voor LinkedIn en Facebook of recenter Uber en Airbnb", zegt O'Donovan.
Reageer
Preview