
'Vrij verkeer van ideeën jaagt economie aan'
Nederlandse bedrijven lopen voorop in gebruik van de tool Yammer. Hiermee hebben ze een bruikbaar wapen tegen de crisis in handen.
Nederlandse bedrijven lopen voorop in gebruik van de tool Yammer. Hiermee hebben ze een bruikbaar wapen tegen de crisis in handen.

'Vrij verkeer van ideeën jaagt economie aan'
Nederlandse bedrijven lopen voorop in gebruik van de tool Yammer. Hiermee hebben ze een bruikbaar wapen tegen de crisis in handen.
Toen Microsoft vorig jaar zomer de portemonnee trok om voor 1,2 miljard dollar zakelijk sociaal netwerk Yammer over te nemen, wisten veel mensen niet hoe ze deze stap moesten plaatsen in de sociale strategie van de IT-gigant. Ook waren er flinke zorgen over het voortbestaan van het netwerk dat op dat moment flink in de lift zat.
Die zorgen blijken ongegrond, want Yammer floreert als nooit tevoren en blijkt goed te passen naast tools als SharePoint, Lync en Skype en vervult daarmee een cruciale rol in het sociale productportfolio van Microsoft. Hoewel toentertijd nog de gevolgen voor de Nederlandse markt nog niet bekend waren, liet algemeen directeur EMEA Georg Ell al doorschemeren dat het de goede kant op ging.
Vlak voor het evenement Yammer On Tour dat begin maart in Amsterdam werd gehouden, spraken wij met Customer Succes Manager Niels van der Zeyst. Als enige Nederlander binnen de Yammer-organisatie is hij verantwoordelijk voor het succes van het platform op de Nederlandse markt.
Hoe ben je zelf bij Yammer terecht gekomen?
Ik ben in eind 2011 voor Yammer gaan werken, nog voor de overname. Ik werkte toen al in Londen bij een andere startup en ben via het product van Yammer, dat ik zelf in een eerdere periode bij Capgemini gebruikte, met de mensen van het bedrijf in contact gekomen. Ze zochten iemand voor de Nederlandse markt.
Hoe groot is Yammer inmiddels in Nederland?
We hebben in Nederland nu 500.000 gebruikers, waarvan 20 procent betaalt. Nederland is de tweede markt voor Yammer in de wereld. Volgens mij is dat voornamelijk te danken aan de open, platte hiërarchie die bedrijven hier hanteren. We zijn de laatste tijd hard gegroeid. Hoewel afgelopen jaar helaas niet langer een verdubbeling waargenomen kan worden, is er nog steeds sprake van een flinke groeispurt.
Hoe groot is Yammer inmiddels in Nederland?
Allerlei soorten bedrijven maken in Nederland van Yammer gebruik. Wij doen zaken met overheden, multinationals, ondersteunende diensten, noem maar op. Eén van de grootste klanten is bijvoorbeeld de NS.
Op welke manier is Yammer een instrument om de crisis te bestrijden?
Ons doel is elk bedrijf meer opener te laten opereren en sneller te laten werken. We doen dat door silo's open te breken. De wereld is afgelopen jaren aanmerkelijk veranderd. Bedrijven moeten zich opnieuw afvragen wat ze doen en daarna hoe ze het doen. Door Yammer te gebruiken, kun je iedereen in het bedrijf daarover mee laten praten en bevrijd je zaken als e-mail en documentbeheer uit hun silo's.
De laatste silo die we open hebben gebroken is die van taal. Met onze vertaaldienst kun je on-the-fly berichten vanuit 39 talen laten vertalen. Social is echter nooit een bestemming, maar het moet in een moderne strategie wel de lijm zijn die alles samenbindt. Niemand weet hoe de toekomst eruit komt te zien, maar wel dat in de toekomst diensten makkelijk en open moeten zijn.
Wie beschouwen jullie als concurrenten?
We zijn er trots op veruit de grootste in de markt te zijn. Het aantal nieuwkomers in de markt zegt ons dat we kennelijk iets goeds doen in een lucratieve markt. Wat betreft concurrenten zijn er een aantal 'pure players' die ongeveer hetzelfde doen, zoals Podio en Jive. Anderzijds zie je heel in veel standaardsoftware steeds vaker sociale elementen terugkomen. Voor ons werkt het validerend als anderen erkennen dat social een steeds grotere rol speelt.
En hoe zit het dan met Facebook en LinkedIn?
We onderhouden zelf goede banden met Facebook en zien ze niet als concurrent. (Voor de acquisitie deelden we belangrijke investeerders.) Bovendien denk ik dat zij geen brood zien in de zakelijke markt en dat de omslag voor hen om hun netwerk om te bouwen te groot zou zijn. Wij worden vaak gezien als Facebook-kloon, maar ik weet eerlijk gezegd niet waar dat vandaan komt omdat wij al vanaf begin af aan ons op werk richten. Dus niet bijpraten met familie en vrienden, maar het gebruik van social media in een bedrijfscontext.
Ook LinkedIn is voor ons geen directe concurrent. Het voldoet niet aan de definitie van Enterprise Social Network (ESN) zoals wij deze hanteren. Bij Yammer doe je met je zakelijke e-mailadres direct mee in een interne collaboration-omgeving. LinkedIn zoekt het meer in de hoek van Twitter en Facebook en maakt netwerken eenvoudig. Maar zij faciliteren niet het onderlinge bedrijfsnetwerken wat wij met onze oplossing voor ogen hebben. Aan ons is het de taak ons eigen platform te blijven doorontwikkelen om onze voorsprong te behouden. We verwachten het niet, maar het zou natuurlijk wel kunnen dat LinkedIn of een andere partij meer richting een soort Yammer wil groeien.
Nu jullie door Microsoft zijn overgenomen, zou je misschien verwachten dat jullie ook in Nederland kantoor houden. Toch werk je nog vanuit Londen, waarom is dat?
We werken nu virtueel in Nederland, we hebben hier geen eigen vestiging. Vanuit Londen werk ik samen met een extern netwerk dat geheel zelfstandig kan opereren, maar het is zeker denkbaar dat we nog een keer in Nederland een kantoor openen. Ergens zou het wel logisch zijn als dat inderdaad bij Microsoft is.
Toch zijn jullie nu in Amsterdam neergestreken voor een groot evenement.
Het congres is voor ons ongelooflijk belangrijk, omdat we heilig in het netwerk geloven rond het platform. De beste promotors van Yammer zijn de klanten. Wij willen hen vertellen hoe we aan het product werken en onze visie delen. Daarnaast moet je af en toe een succes vieren, ook dat is van niet te onderschatten belang. Af en toe moet je dat in een offline, fysieke vorm doen.
Hoe passen jullie bij Microsoft?
We passen heel erg bij de doelstellingen van Microsoft om mensen en bedrijven beter met elkaar te laten communiceren. In die connected-wereld past een aankoop als Yammer prima. Microsoft vroeg zich af waar de behoefte en ruimte voor ESN's lag en toen zijn ze bij ons uitgekomen.
We hebben voor en na de overname veel met de mensen van Skype gesproken en zij hebben ons gerust gesteld dat we ons nergens zorgen over hoefden te maken en de helpende uitgestoken in het overnameproces. Als gevolg daarvan zijn er ook weinig mensen vertrokken.
Met wie doen jullie in Nederland zaken? Zijn dat voornamelijk IT-managers en CIO's of andere bestuurders?
Het zijn vooral CEO's die ons concept aantrekkelijk vinden. Zij vinden het belangrijk dat hun stem door alle lagen van een organisatie wordt gehoord en dat ze met medewerkers op alle niveaus kunnen discussiëren.
De bedrijfscontext moet kloppen waardoor conversaties op een volwassen manier gevoerd kunnen worden. Als dat gebeurt, zie je dat er vaak eerst gesprekken onderling ontstaan, daarna wordt in groepen gesproken en vervolgens gaat het steeds meer naar ad-hoc discussies door alle lagen van het bedrijf en wordt snel richting doelstellingen doorgeschakeld.
Belangrijk is dat je als organisatie geen restrictief beleid voert. Openheid zal van nature gestimuleerd moeten worden, wil je dat een netwerk als Yammer succesvol kan zijn. Scherm je het af of knijp je het op punten dicht, dan gaat het waarschijnlijk niet werken.
We presenteren ons uitdrukkelijk niet als IT-tool, maar als businesstool waarmee je kunt innoveren, open communiceert en samenwerking bevordert. Natuurlijk zit er een niveau standaardbeheer in het product, maar buiten dat is Yammer eigenlijk verder geen IT-aangelegenheid.
Is afknijpen de grootste bedreiging voor het succes van een ESN of is er nog een grotere?
De grootste valkuil is een platform als Yammer gaan gebruiken zonder daarbij een duidelijke doelstelling te formuleren. Dit is enorm belangrijk, anders komt er geheid een moment waarop iedereen zich afvraagt: Wat doen we nu eigenlijk?
Zijn er klanten die direct met de betaalde versie beginnen?
Onze Nederlandse klanten beginnen vrijwel nooit direct met de betaalde versie. Ze kijken de kat uit de boom met de gratis variant en als die bevalt, nemen ze alsnog een betaald abonnement. Vooral grotere bedrijven zien meerwaarde in die extra opties.
Met onze betaalde versie bieden we bijvoorbeeld integratie met SAP en Salesforce en kun je 'customized branding' toepassen. Ook zijn er meer mogelijkheden voor synchronisatie en beheer. Buiten dat zijn er geen verschillen met de gratis versie, de functionaliteit is verder gelijk.
Ik merk dat je Yammer niet ziet als IT-product. Waarom niet?
Het mooie is namelijk dat je deze software kunt gebruiken en testen zonder daar zelf iets aan te hoeven doen, omdat het geheel vanuit de cloud draait. Het platform is niet te vergelijken met een traditioneel IT-product. Gebruikers kiezen zelf voor Yammer, die beslissing komt zelden vanuit de IT-afdeling.
Jullie kiezen bewust niet voor on-premises. Blijft dat zo?
Steeds meer diensten worden online aangeboden, waardoor het aanbod van on-premises software afneemt. Dat is niet vreemd, want de synchronisatiemogelijkheden naar en binnen de cloud worden steeds groter. De cloud heeft veel voordelen, daarvan weten we de meeste klanten aan tafel ook te overtuigen. Wat betreft de toekomst kan ik niet zeggen waarin we gaan innoveren, wel dat dataprivacy en security topprioriteit zullen zijn.
Reageer
Preview