Na jarenlang vechten tegen scepsis over het uitbesteden van IT-diensten en infrastructuur gaan steeds meer bedrijven overstag en brengen ze (een deel van) hun IT-portfolio onder in de cloud. Of het nu gaat om kant-en-klare-applicaties (SaaS), infrastructuur waarop je eigen applicaties of besturingssystemen kunt laten draaien (IaaS) of platforms die een compleet aanbod aan tools en bibliotheken bieden (PaaS); voor cloud geldt dat intussen op ieder potje een dekseltje past. Zelfs van bedrijfskritieke applicaties zeggen IT-beslissers dat de cloud als hostingmodel als serieus alternatief begint te gelden. Met andere woorden: de cloud wordt nu echt volwassen.
Stel dat je naar aanleiding van deze bemoedigende woorden meer zou willen weten over SLA's die je sluit met cloudleveranciers, of dat je je afvraagt uit welke van acht serieuze aanbieders van cloud billingsystemen je nu eigenlijk zou moeten kiezen, waar kun je dan terecht? Op internet en in vakliteratuur is veel onafhankelijke informatie te vinden, maar er zijn maar weinig partijen waarmee je direct zaken kunt doen zonder opgescheept te worden met gekleurde informatie over Microsoft, HP, Oracle of een andere (grote) cloudaanbieder.
Opkomst tussenpartijen
Vanuit deze nieuwe behoefte schetste blogger David Linthicum ooit op Infoworld.com al de opkomst van de cloudbroker: een persoon of een partij die voor de eindgebruiker (jouw bedrijf?) duidelijkheid schept in het steeds onoverzichtelijker wordende cloudlandschap. Deze tussenpersonen bieden zich nu ook in Nederland aan. De Amsterdamse ondernemer Anthony Carter begon eind vorig jaar het bureau Cloudbrokerz om in de groeiende behoefte te voorzien.
“IT-managers kampen met twee problemen. Ze zijn het overzicht over cloud aan het verliezen en hebben behoefte aan één aanspreekpunt en beheerportal. Daarnaast zijn ze door ontwikkelingen als BYOD de controle aan het verliezen. Ik wil ze helpen deze terug te krijgen," zegt hij in gesprek met Computerworld.
Carter: “Ik heb gemerkt dat de markt voor cloud steeds complexer wordt. Er ontstaan steeds meer vormen van IaaS, Paas en SaaS. Voor de leek is het niet meer bij te benen. Bovendien is het moeilijk om aan onafhankelijk advies te komen."
'Grootste bezwaren zitten bij onwetende IT-beslissers'
Hoewel de media al jaren over cloud berichten, is de gemiddelde klant niet zo goed geïnformeerd. Met name angsten over het uit handen geven van je data blijven rondzingen in de hoofden van IT-beslissers. “Het valt me op dat de klanten die het minst weten ook de meeste angst kennen", zegt Carter. Hij vindt het logisch dat ze kritische vragen blijven stellen. “De bezwaren die genoemd worden bij cloud, kom je ook tegen bij andere technologieën. Dat is op zich niets nieuws."
Carter vindt het jammer dat de cloud door sommigen de hemel in is geprezen. Dat is niet altijd terecht geweest. “Er is in de afgelopen jaren onterecht veel over cloud gehypet. Zo zou cloud alle problemen binnen de IT wel even gaan oplossen. Helaas is de realiteit dat veel systemen toch het beste in-house gehost kunnen worden", zegt hij. “Ik heb er zelf geen baat bij een cloudoplossing te adviseren als de klant daar geen behoefte aan heeft en het voor hem interessanter is om voor een non-cloud oplossing te kiezen. Cloud is een middel, en niet per se het juiste."
'De Verenigde Staten zijn een stuk verder met cloud'
In het portfolio van partijen waar Cloudbrokerz zaken mee doet, bevinden zich veel Amerikaanse partijen. “Ik richt me niet zonder reden op Amerikaanse cloudaanbieders. Cloudbedrijven zijn vaak relatief jong en hebben in veel gevallen geen vestiging in Europa. Niet alleen bieden veel Amerikaanse leveranciers volwassener oplossingen dan Europese, ook het gebruik in de VS is groter. Op veel vlakken is men daar al een stuk verder."
Als voordeel van cloudintermediairs noemt Linthicum hun relatief lage prijs en de onafhankelijke informatie die ze bieden. Carter onderschrijft deze eigenschappen. “Grote advieskantoren rekenen al snel tarieven tot 200 euro per uur. Daar hoef je bij mij niet bang voor te zijn. De overhead, dan heb ik het over dure gebouwen en stafafdelingen, ligt bij ons veel lager dan bij bedrijven zoals CapGemini en Atos Origin."
Cloudbrokerz heeft ambitieuze plannen. “Later dit jaar hoop ik klanten een uniform portaal voor alle cloudaccounts te kunnen bieden. De technische mogelijkheden zijn er, bijvoorbeeld dankzij single sign-on (SSO). Binnen deze portal moet deze klant al zijn diensten kunnen beheren en één rekening gaan zien voor alle clouds waarvan gebruik wordt gemaakt", zegt Carter. “Bedrijven hebben vooral behoefte aan een stuk integratie. Ze hebben steeds meer applicaties draaien en een groot deel daarvan kan naar de cloud. Voor die cloud willen ze graag één aanspreekpunt hebben."
Reageer
Preview