Vorig jaar won Williamson de Nobelprijs voor economie. Zijn levenslange onderzoek naar transactiekosten – de zichtbare en onzichtbare kosten van een contract – heeft waardevolle lessen opgeleverd voor iedereen die zich vandaag de dag bezighoudt met outsourcing.
Verschillende academici hebben Williamsons onderzoek onlangs doorgespit op lessen voor outsourcers. Zij kwamen tot de volgende zeven tips voor CIO's:
1. Bouw samenwerking in een contract in
Williamson schreef ooit over de efficiency-voordelen die onze voorouders al wisten te behalen door noten voor vruchten te ruilen. Deze transacties waren zowel transparant als simpel.
De huidige outsourcing-afspraken zijn daarentegen behoorlijk complex. Maar volgens Williamson is het ook nu mogelijk om winst te boeken, en wel door processen in te bouwen die leiden tot meer samenwerking tussen de klant en de aanbieder. Stel een contract op dat uitgaat van 'what's in it for we?' in plaats van 'what's in it for me?'.
2. Houd rekening met verborgen transactiekosten
Geen enkele outsourcing-deal kost het bedrag dat in het contract staat. Het is lastig om vast te stellen hoeveel een outsourcing-deal u uiteindelijk gaat kosten, maar het is cruciale kennis. Houd in het contract rekening met risico's, gewerkte uren etc., anders is het geen echt contract. Eenzijdige contracten kosten uiteindelijk altijd meer.
3. Gebruik een contract als een framework
Outsourcing-klanten hebben de neiging om alles te willen vastleggen in een contract – zeker als het in het verleden al eens is misgegaan. Op die manier beperkt u echter de innovatie en is de voedingsbodem gelegd voor toekomstige ruzies. Gebruik een contract als een framework, niet als een wapen.
4. Maak tijdig afspraken over het einde
Outsourcing-deals duren niet eeuwig. Leg daarom tijdig vast hoe de zaken te zijner tijd moeten worden afgewikkeld. Contracten moeten een goed exit-plan bevatten. Stel goed vast welke kosten er verbonden zijn aan het beëindigen van een contract.
5. Leg de gedeelde visie vast
Als u zaken ziet waarbij u samen kunt optrekken met uw outsourcer, leg die dan vast in een visiedocument. Ontwikkel een beloningsmodel waarbij de provider wordt beloond voor het behalen van gedeelde doelen.
6. Wees aardig (maar ook weer niet te aardig)
Natuurlijk, u kunt de outsourcer uitpersen, maar dat levert alleen op korte termijn voordelen op. Uiteindelijk betaalt u de prijs in de vorm van hogere transactiekosten. Zoek het midden en leg u erbij neer dat niet alle afspraken in een contract geregeld kunnen worden.
7. Stel de outsourcer meer in het vooruitzicht
Hard onderhandelen om de laagste prijs te betalen, kan op termijn duur uitpakken. Stel de outsourcer daarom meer in het vooruitzicht als de deal naar tevredenheid verloopt. Dan heeft de provider alle reden om een stapje extra te zetten.
Reageer
Preview