Maar wie inzoomt op dit argument, ziet dat het scheurtjes vertoont. Het gaat er niet voor zorgen dat BlackBerry in het bedrijfsleven weer populair wordt.
Natuurlijk is BlackBerry sterk op vlak van security. In zijn huidige marketingcampagnes gaat het dan ook prat op het feit dat BlackBerry telefoons zo goed zijn in beveiliging omdat ze niet alleen de data, maar ook gesprekken, e-mail en tekstcommunicatie afschermen. Security is al jaren de differentiator waar het bedrijf mee schermt.
Het huidige verhaal gaat er niet voor zorgen dat BlackBerry buiten zijn core-markten als fiannce, healthcare en defensie nieuwe IT-beslissers overtuigt. Dus gaat het een stap verder en kiest het voor een oude truc: angst zaaien. Het bedrijf citeert nieuwskoppen over cyberaanvallen en impliceert dat deze met BlackBerry smartphones niet waren gebeurd. Het probleem is echter dat geen enkele van deze securityrampen ook überhaupt maar iets met smartphones te maken had. Ik hoop dat IT-beslissers door dit argument van BlackBerry heen prikken.
Maar misschien kun je het ze niet kwalijk nemen. Een bedrijf dat recentelijk nog in zulk zwaar weer verkeerde, doet alles wat het kan om relevant te blijven. Het bedrijf zou op een ander argument kunnen inspelen, maar dit kent zijn eigen problemen. Dat is namelijk het argument dat hackers voortaan voice en text willen onderscheppen om zo aan informatie te komen die ze kunnen verkopen. Het probleem is dat dit argument is gebaseerd op een verwachting die waarschijnlijk gaat gebeuren, maar nog nergens is gebeurd. IT-beslissers met weinig budget hebben al te weinig geld om hun omgeving te beschermen tegen de aanvallen van vandaag, laat staan dat ze budget hebben voor toekomstige aanvallen. Geld uitgeven aan het beschermen van resources die nog niet worden bedreigd, maar in de toekomst mogelijk wel, klikt strategisch logisch, maar werkt tactisch niet.
Er is wel een legitiem punt te maken uit het security-argument wat BlackBerry nu aandraagt. Apple's nieuwste telefoons - de iPhone 6 en de 6 Plus - hebben veel publiciteit gekregen over hun verbeterde beveiliging, gebruik van tokens, biometrische authenticatie, een geïsoleerde beveiligingschip en authenticatie op basis van locatie. Dat is niet mis. Het probleem is dat die security vooral gericht is op Apple Pay - buiten het beschermen van betaaltransacties doet het weinig.
Neem de biometrische beveiliging, de vingerscan. Je goedgekeurde vingerafdruk is nodig om een Apple Pay-transactie te voltooien. Maar omdat je een iPhone ook kunt configureren met een pincode, wordt die bescherming niet altijd gebruikt. Sterker nog, als authenticatie met de vingerafdruk niet werkt, kunnen gebruikers alsnog een viercijferige pincode gebruiken.
BlackBerry CEO John Chen liet onlangs weten dat de verdediging die hun toestellen toepassen, veel verder gaan dan dat. "Onze beveiliging wordt niet geboden door één laag beveiliging, zoals het geval is bij de meeste concurrenten. Wij starten op siliciumniveau. In de chip. De firmware is ervoor geschreven", zei hij.
Dat is natuurlijk prachtig, maar voor BlackBerry is het niet genoeg. Het kan met security niet zijn grootste tekortkoming verhullen, namelijk dat het vrijwel niets kan bieden in de appmarkt. Apple en Google/Android hebben het geweldig gedaan door hun dominantie in de appmarkt hen binnen te laten dringen in het bedrijfsleven. Het verbinden van appfunctionaliteit met flexibiliteit heeft voor grotere winst en het snel inlopen van verloren terrein gezorgd. Voor bedrijven die een app willen lanceren, zijn iOS en Android al jaren de meest logische keuze. Zelden wordt overwogen een app voor BlackBerry uit te brengen.
Op de volgende pagina: Maar wat kan BlackBerry dan redden?
Een lichtpuntje is de wereldwijde telefoonmarkt. In sommige delen van de wereld is BlackBerry nog niet weggevaagd door Android en de iPhone. Dat kan wel veranderen. Als Alibaba handig omspringt met zijn deal met Apple, zullen zelfs de delen van Azië die altijd heel vriendelijk tegenover BlackBerry stonden in handen van de concurrent vallen.
Een sprankje hoop gloort in een gebied dat voor enterprise IT belangrijk is, namelijk BYOD. BlackBerry kocht eerder het Britse bedrijf Movirtu, dat smartphones zowel laat functioneren met een zakelijk als mobiel nummer. Bedrijven kunnen hiermee met toestellen met één SIM-kaart werken waarop persoonlijke en zakelijke data duidelijker afgescheiden kunnen worden.
Movirtu werkt op zowel iOS, Android als BlackBerry OS. Desalniettemin kan dit een onderscheidende factor voor BlackBerry worden. Bedrijven zijn al lange tijd zeer geïnteresseerd in manieren om BYOD minder hoofdbrekens te laten bezorgen en zowel Apple als Google kunnen daarin vooralsnog weinig betekenen. Dit kan gunstig uitpakken voor BlackBerry, dat in de hoofden van IT-beslissers nog altijd bekend staat om de security. Er is een kans dat zij kiezen voor Movirtu en op die manier automatisch zaken gaan doen met BlackBerry.
Ik geef toe, het is misschien niet heel waarschijnlijk. En dat is triest omdat BlackBerrry, dat jarenlang de onbetwiste leider was in mobiele e-mail, een archetype is geworden van een bedrijf dat ten onder dreigt te gaan. De onderneming met ooit een groot marktaandeel en dikke winstmarges, kon pas overstappen naar een nieuw product toen het te laat was. En dat is geholpen door investeerders op Wall Street, die altijd meer interesse hebben in de cijfers van het volgende kwartaal dan de lange termijn. CEO's die zich richten op het grote plaatje en in de toekomst investeren worden stelselmatig door Wall Street afgestraft, terwijl kortzichtige bestuurders die de toekomst opofferen aan goede cijfers worden beloond. BlackBerry is hiervan slachtoffer geworden.
Evan Schuman was eerder hoofdredacteur van techsite StorefrontBacktalk en columnist bij CBSNews.com, RetailWeek en eWeek. Tegenwoordig schrijft hij columns voor zustersite Computerworld.com.
Reageer
Preview