
Ahold en de balans tussen business en IT
IT als business? IT moet juist in de eerste plaats een business-enabler zijn. Als IT de business als tegenstander blijft zien, doet dat de onderneming meer kwaad dan goed. Een gesprek met Ronald Looman, Director GSO bij Ahold.
IT als business? IT moet juist in de eerste plaats een business-enabler zijn. Als IT de business als tegenstander blijft zien, doet dat de onderneming meer kwaad dan goed. Een gesprek met Ronald Looman, Director GSO bij Ahold.

Ahold en de balans tussen business en IT
IT als business? IT moet juist in de eerste plaats een business-enabler zijn. Als IT de business als tegenstander blijft zien, doet dat de onderneming meer kwaad dan goed. Een gesprek met Ronald Looman, Director GSO bij Ahold.
Ronald Looman is Director IT GSO, en als zodanig verantwoordelijk voor Corporate Support bij de Koninklijke Ahold. Vanuit een fris en zakelijk kantoor met prachtig uitzicht op het IJ in Amsterdam houdt hij zich, onder CIO Hans Willemse, met een team van 13 man bezig met de implementatie van wereldwijde systemen binnen Ahold.
Meer dan in veel andere organisaties wordt bij Ahold geprobeerd van IT een ‘business-enabler’ te maken. Of, zoals Looman het zelf zegt: “IT is de enige discipline die een naam heeft bedacht voor de rest van het bedrijf: ‘de business’. Ik doe het zelf ook want het is zo gemakkelijk. Zo gemakkelijk dat het een wereldwijde gewoonte is geworden. Maar ik realiseer me wel iedere keer dat IT zich hiermee positioneert als ‘de tegenpartij’.”
Volgens Looman ligt de belangrijkste uitdaging binnen de IT in de zoektocht naar een juiste balans tussen ‘Business in the lead’ versus ‘IT in the lead’. “Uitersten op deze schaal zijn zelden goed. Het blijft zoeken naar een soort ideaal midden dat op langere termijn ook succesvol is te handhaven.” Het vinden van dit midden is volgens Looman de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle IT-organisatie.
Een van zijn recente wapenfeiten is de invoering van een gloednieuw Tandberg Telepresence T3 videoconferencingsysteem, op vier locaties in Europa en twee in de VS. Zonder meer een begerenswaardig stuk techniek; videoconferencing is de laatste jaren het niveau van de schokkende beeldjes en ingeblikte audio ver ontstegen. De kantoren van Ahold in Amsterdam, Zaandam, Praag, Stockholm en Carlisle en Boston (Quincy) in de VS beschikken hiermee over een digitaal systeem dat van verschillende kantoren over de hele wereld één grote virtuele vergaderruimte maakt.
De Tandberg-implementatie vroeg enig tactisch balanceerwerk van Looman. De zakelijke voordelen van een oplossing voor videoconferencing waren niet moeilijk aan te tonen: “Zodra je intercontinentaal opereert, verdien je het in feite al heel snel terug.” De besparingen die je doet op reizen, en niet eens alleen financieel, maar ook in tijd en op milieu-aspecten, zijn enorm. Looman was zich er echter wel van bewust dat de gekozen oplossing alleen succesvol zou zijn als de virtuele ervaring de werkelijkheid zo dicht mogelijk zou benaderen: spelen met webcams en kleine venstertjes kan al jaren, maar de hoeveelheid non-verbale communicatie die daarmee verloren gaat, maakt dat tot een onacceptabel alternatief.
Wie van futuristische techniek houdt, kan zijn lol op aan een Tandberg T3: de ruimte is ingericht met de nieuwste videoconferencing technologie, waarbij niet alleen speciale camera’s alle gesprekspartners in beeld nemen en digitale informatie eenvoudig kan worden getoond, bewerkt en uitgewisseld, maar waar de hele ruimte, inclusief verlichting en akoestiek, is ingericht om het gevoel te versterken dat alle betrokkenen bij elkaar aan tafel zitten.
Toch is de keuze voor de T3 meer dan alleen een keuze voor een fraaie maar dure gadget. Cisco met zijn TelePresence systemen en HP met Halo bieden al jaren vergelijkbare oplossingen. Het verschil zit hem volgens Looman in twee zaken. Om te beginnen werkt Tandberg met open standaarden (waaronder Cisco’s nieuwe Telepresence Interoperability Protocol), waardoor het systeem het meest compatibel zou zijn met systemen van andere partijen. Maar bovendien heeft Ahold de oplossing niet gekocht, maar geleasd, via de VaaS (‘Video as a Service’) oplossing van Tandberg servicepartner Imotions. Op de vraag wanneer dit systeem zich heeft terugverdient is Looman dan ook kort: “Nu. Direct.” Het enige dat Ahold hoefde te doen is de ruimten ter beschikking stellen, waarna een team van Imotions de hele inrichting op zich nam, tot de backbone aan toe.
Hoewel Ahold liever geen uitspraken doet over de totale kosten van de uiteindelijke deal, is wel duidelijk dat uitgebreide videoconferencing op deze schaal niet bepaald goedkoop is. Toch kostte het volgens Looman opvallend weinig moeite de directie over te halen: “De ervaring verkoopt zichzelf.” De truc zou veel eerder zitten in het overhalen van de rest van de organisatie om het systeem ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Looman koos er bewust voor aanvankelijk alleen het hoger management toegang tot het systeem te geven. Dat maakte het systeem extra aantrekkelijk in de ogen van het overige personeel. Maar zijn ervaring is ook dat de gewenningsperiode bijzonder kort is. Het enige wat volgens hem voortdurende aandacht vergt is de discipline die werken met een dergelijk systeem vraagt: zorgen dat je op tijd binnen bent, je goed hebt voorbereid, en op tijd afsluit, is iets waar hij voortdurend aandacht aan blijft besteden. Looman beseft zich dat die discipline bepalend is voor het succesvolle verloop van de bijeenkomsten en dus het hele systeem, en besteedt daar dan ook extra aandacht aan. Maar het succes is volgens hem evident: het systeem wordt volop gebruikt en de bezetting is zo’n 80%.
Net als met andere IT-projecten begint een implementatie van videoconferecing op deze schaal volgens Looman met de vraag: “Welke doel streef je na?” Succes komt niet voort uit een budgetvraag, maar is een antwoord op een business-doelstelling. In het geval van de videoconferencing-oplossing was er de behoefte de reistijden en reiskosten terug te dringen. De behoefte om elkaar ‘in den lijve’ te ontmoeten zal volgens Looman altijd blijven bestaan, en videoconferencing is ook niet bedoeld als alternatief voor de telefoon, maar zodra een organisatie internationaal opereert kunnen met een goed uitgewerkte video-conferencing oplossing de reistijd en de reiskosten drastisch worden teruggebracht, terwijl de communicatie en de samenwerking in feite zelfs verbetert. “Zorg wel dat je de gebruikers er in een vroeg stadium bij betrekt,” zeg Looman. De ervaring verkoopt zichzelf, maar die ruimte moet je het dan ook wel geven. En tenslotte raadt hij aan een oplossing als service af te nemen, zodat je als onderneming geen investering hoeft te doen.
Ronald Looman
Afkomst: Doetinchem, 1963
Carrière: Wiskunde en Informatica universiteit Nijmegen, gevolgd door twee jaar consultancy. De afgelopen 19 jaar bij Ahold in de volgende functies: Program manager IT Ahold; Informatiemanager Ahold speciaal zaken; IT manager Etos Group; Director Development Ahold Europa; Sr. Director Ahold Corporate IT
Geeft leiding aan: 13 medewerkers.
Inspirator: Steve Jobs. Niet alleen één van de grootste innovators van deze tijd maar zeker zo’n goede marketeer.
Reageer
Preview