
Het leven nadat u CIO bent geweest
Wat doet een voormalige CIO om zijn dagen te vullen? Hoe kunnen zij de opgebouwde kennis inzetten?
Wat doet een voormalige CIO om zijn dagen te vullen? Hoe kunnen zij de opgebouwde kennis inzetten?

Het leven nadat u CIO bent geweest
Wat doet een voormalige CIO om zijn dagen te vullen? Hoe kunnen zij de opgebouwde kennis inzetten?
Goed, u bent een drukke, hardwerkende CIO. U vult u dagen met het opstoten van uw organisatie in de vaart der volkeren door gebruik te maken van technologie. U geeft leiding aan een team IT’ers met de nodige wensen. U moet rekening houden met een directie die ook de nodige wensen heeft en met de onzekerheden van vandaag de dag.
Al deze omstandigheden maken het moeilijk om even een stap achteruit te zetten en te bedenken wat u over tien of vijftien jaar met uw leven doet. Dat is het moment dat leiding geven aan de IT’ers binnen een groot bedrijf niet meer uw enige levensdoel is.
Als u een idee wilt krijgen wat er allemaal mogelijk is als u opstapt als CIO, doet u er verstandig aan om eens te kijken naar de gewezen CIO’s die u zijn voorgegaan. Hoe zijn zij omgegaan met het leven nadat ze CIO zijn geweest?
Kennis en vaardigheden
Wat u nodig heeft, is kortom een goed voorbeeld. Zoals Simon Orebi Gann, jarenlang CIO geweest. Tot twee jaar geleden was hij dat bij BP, een functie die hij daar zeven jaar bekleedde. Daarvoor werkte hij in vergelijkbare rollen onder meer voor de London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) en Marks and Spencer.
Orebi Gann stopte twee jaar geleden met zijn fulltime banen. Aangezien hij één van de meest ervaren CIO’s in het Verenigd Koninkrijk is, maakt hij echter nog altijd gebruik van de kennis en vaardigheden die hij tijdens zijn werkzame leven heeft opgebouwd.
Hij vervult een groot aantal functies waarbij hij zich niet meer bezig hoeft te houden met de dagelijkse leiding, maar waarbij hij wel zijn kennis kan doorgeven aan een nieuwe generatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan commissariaten.
Hij geeft strategische adviezen aan directies. Orebi Gann is ingehuurd door drie grote bedrijven, één op het gebied van telecom, één in de verzekeringswereld en één in de olie- en gasindustrie.
Ze hebben voor hem gekozen, omdat ze van hem een echt onafhankelijke blik verwachten. Ze weten dat hij geen werk hoeft te vinden voor een groep consultants en ze weten dat hij aan beide zijden van de tafel heeft gezeten: als opdrachtgever en als klant.
Opstappen
De vaardigheden waarover een CIO beschikt, zullen altijd in trek blijven. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat een niet-uitvoerende taak van een heel andere orde is dan een uitvoerende functie.
Orebi Gann: “Mijn grootste les is geweest dat je als niet-uitvoerend lid van een directie niet zomaar iemand kan vertellen wat hij of zij moet doen. Je kunt mensen beïnvloeden, maar dat is de enige macht die je hebt. Je kunt verder alleen dreigen met opstappen. En dat is een mogelijkheid waarmee je niet te vaak kunt dreigen.”
Informatiebron
Van belang is volgens Orebi Gann wel dat hij voeling blijft houden met de markt. Hij praat met managers, suppliers, vendors et cetera. Ook andere bedrijven, collega’s en CIO’s zijn een belangrijke informatiebron. Over analisten is hij minder te spreken. Dat zijn volgens hem teveel generalisten waardoor ze te weinig verstand hebben van specifieke problemen waar een bedrijf of organisatie tegenaan kan lopen.
Al met al toont Orebi Gann aan hoe het leven van een CIO er uit kan zien na zijn ‘pensionering’. Zijn ervaringen helpen een nieuwe generatie en bedrijven kunnen profiteren van zijn kennis. Hij is daarmee een voorbeeld dat veel hedendaagse CIO’s op termijn kunnen volgen.
Reageer
Preview