
Vijf tips voor tijdens het economisch herstel
Om te slagen tijdens het economisch herstel moeten CIO's vijf vragen beantwoorden die kritiek zijn voor het managen van IT.
Om te slagen tijdens het economisch herstel moeten CIO's vijf vragen beantwoorden die kritiek zijn voor het managen van IT.

Vijf tips voor tijdens het economisch herstel
Om te slagen tijdens het economisch herstel moeten CIO's vijf vragen beantwoorden die kritiek zijn voor het managen van IT.
Toen de economie in 2008 afkoelde, waren veel bedrijven er als de kippen bij om de uitgaven aan IT op een lager pitje te zetten. Maar nu het herstel gloort, moeten ze oppassen dat niet allerlei problemen creëren door weer te snel te veel uit te geven om verloren terrein terug te pakken. CIO's die het goed willen doen tijdens het economisch herstel, moeten in ieder geval nadenken over de volgende vragen:
1. Begrijpen we wat er misging en hebben we een plan om dat probleem te verhelpen?
De effecten van zware bezuinigingen tijdens een recessie kunnen nog jarenlang voelbaar zijn. Als de economie weer aantrekt, kan uitgesteld onderhoudswerk zich wreken. Een bekend elektronicabedrijf besloot bijvoorbeeld tijdens de laatste grote recessie om de IT-uitgaven te halveren. Toen de economie weer beter werd, bleek dat eenderde van de kritieke systemen draaide op technologie die niet langer werd ondersteund door de vendors. Voordat u opnieuw gaat investeren, moet u dus eerst inventariseren wat voor lijken er nog in de kast zitten.
2. Hoe profiteren we maximaal van de uitgaven?
Als er sprake is van herstel neemt de vraag naar geld voor nieuwe initiatieven en projecten spectaculair toe. Vaak is het argument dat deze uitgaven nodig zijn om gelijke tred te kunnen houden met de concurrentie. Maar met elke euro die u investeert, gaat u een – niet direct zichtbare – verplichting aan om in de toekomst ook meer uit te geven. Nieuwe systemen moeten immers onderhouden worden en dat kost geld. De kosten daarvan kunnen flink oplopen.
Beslissingen over waar u moet investeren, moet u dus zorgvuldig en strategisch nemen. Juist als het goed gaat, moet u moeilijke vragen durven stellen. Eis bijvoorbeeld dat IT-investeringen waarde creëren in plaats van dat ze waarde in stand houden.
3. Hoe maken we een einde aan de complexiteit in de IT?
Het kan een vicieuze cirkel zijn: bedrijven die werken met suboptimale systemen, installeren patches om daar wat aan te doen. Maar ze komen van de regen in de drup. De problemen blijven voortduren. Sterker nog: het wordt alleen maar erger. Om een einde te maken aan de complexiteit moeten organisaties stoppen met het toevoegen van nieuwe IT-lagen die de problemen alleen maar verergeren. En ze moeten systemen die niet goed presteren, consolideren.
4. Hoe kunnen we ons voordeel doen met oplossingen die goed genoeg zijn?
CIO's moeten de verleiding weerstaan om zelf systemen te bouwen of te customizen, als er ook oplossingen bestaan die je zo kunt aanschaffen. Off-the-shelf applicaties zijn in 80 procent van de gevallen prima om mee te werken. Het voordeel is bovendien dat de kosten veel lager zijn.
De kosten van customizing zijn bovendien niet altijd helder: het kan ertoe leiden dat bedrijven niet – of alleen tegen hoge kosten – kunnen upgraden bijvoorbeeld. Bedrijven die te veel leunen op zelf ontwikkelde systemen, verspillen energie en talent. Gebruik deze schaarse middelen voor iets anders.
5. Hoe kan outsourcing strategischer worden ingezet?
Slimme bedrijven zien het aantrekken van de economie als een mooie kans om hun outsourcing-strategieën nog eens tegen het licht te houden. Zet outsourcing niet alleen in als een manier om geld te besparen. Overweeg het ook als een strategische keuze: outsourcing kan tijdens een aantrekkende economie voor de gewenste flexibiliteit zorgen. U kunt op die manier extra vraag opvangen zonder dat de vaste kosten omhoog gaan.
Reageer
Preview