
Oracle: Sparc is springlevend
Sparc dooft voorlopig niet uit. Maar hoe belangrijk de processor voor Oracle echt is, blijft gissen.
Mijn eerdere opiniestuk over de resultaten van de fusie tussen Oracle en Sun Microsystems wekte flink wat beroering. Volgens Oracle klopte er niets van de analyse dat het bedrijf de productlijn Sparc stilletjes laat sterven.

Oracle: Sparc is springlevend
Mijn eerdere opiniestuk over de resultaten van de fusie tussen Oracle en Sun Microsystems wekte flink wat beroering. Volgens Oracle klopte er niets van de analyse dat het bedrijf de productlijn Sparc stilletjes laat sterven.
Oracle liet weten dat bedrijf liefst vijf nieuwe processoren in vier jaar naar de markt heeft gebracht. "De snelheid van innovatie is in vergelijking met de Sun-dagen juist toegenomen. Niet alleen in wat we leveren, maar ook in de stiptheid van het leveren en het overtreffen van verwachtingen", stelt Marshall Choy, directeur productmarketing Optimized Solutions bij Oracle.
Lees ook: Hoe nuttig is de overname van Sun geweest?
Momenteel zijn er twee Sparc-processorlijnen, de M- en de T-serie. Beide zijn gebaseerd op dezelfde technologie, maar richten zich op verschillende toepassingen. De T-lijn werkt met 16-core chips en 8 threads per core, meer dan Intel met de Xeon kan bieden. De M-lijn werkt met 12-core chips en kan ook 8 threads per core aan.
Het grote verschil zit in het cachegeheugen. Waar de T5 werkt met 8MB L3-cache, kan de M6 zich beroepen op liefst 48MB cachegeheugen. Daarbij werkt de T-lijn in systemen met maximaal 8 processorsockets, terwijl de M-lijn systemen tot 32 sockets aankan.
Oracle laat beide chips min of meer samengaan in de M7-lijn, een echte monsterchip. Deze kent 32 Sparc-processorkernen met elk 8 threads per core, die werken met 64MB L3-cachegeheugen. Daarnaast is er tot 2TB DDR4-geheugenondersteuning, wat maakt dat tot drie keer zoveel geheugenbandbreedte kan worden ingevuld.
Hardwarematige kunstjes
Wat volgens Choy echt interessant is, is dat Oracle in deze nieuwe processor functies ingebakken heeft die normaal gesproken door software worden opgelost. Allereerst kent de M7 dataprotectie waarmee buffer-overflows door slecht geschreven software of hackeraanvallen worden voorkomen.
Daarnaast is er speciale optimalisatie voor databases gekomen in de vorm van functionaliteit die queries versnelt, ook in-memory. IBM deed iets dergelijks eerder voor hun DB2- en Power-processoren.
Tot slot is er nu gestroomlijnde decompressie vanaf tape-opslagmedia gekomen wat maakt dat bedrijven veel sneller gegevens kunnen terughalen. Deze functionaliteit moet de van Sun overgenomen StorageTek-productlijn een boost geven.
Choy gaf verder toe dat inderdaad veel Sparc-aankopen vervangende servers zijn die oudere modellen vervangen, maar benadrukte dat Oracle wel degelijk klanten die nu werken met RISC- en x86-systemen wegsnoept. Om hoeveel klanten het gaat en van welke concurrenten zij afkomstig zijn, kon de productmarketeer mij geen antwoord geven.
Krimpmarkt
Wel keek analistenbureau IDC naar de klanten van Sun/Oracle. In 2012 stonden in totaal 938.447 servers van Oracle bij klanten in bedrijf, terwijl dit een jaar later was afgenomen tot 720.959 servers; een afname dus van 23,2 procent in een jaar tijd. Helaas kon IDC mij geen specificaties geven voor de verschillende productlijnen.
Meer detail geven de eerdere cijfers van Oracle zelf. In Q1 2003 verscheepte Sun nog 66.000 Sparc-servers, de meeste in de Sun Fire-lijn. In Q3 2014 waren daar nog maar 7.000 van over. Oracle benadrukt dat hoewel de cijfers dan misschien lager mogen zijn, de servers wel meer high-end en completer zijn; computing, storage, networking en software zijn volledig geïntegreerd.
"De markt voor geïntegreerde systemen groeit snel. Oracle's Engineered Systems speelt hier een unieke rol in omdat het zoveel van de software controleert dat het zeer precies de hard- en software kan synchroniseren", lichtte IDC-onderzoeksdirecteur Peter Rutten toe.
Reageer
Preview