Als je kijkt naar hoe de markt afgelopen vijf jaar is veranderd, dan zijn dit de ontwikkelingen in smartphones, gesorteerd naar relatief kleine telefoons (minder dan 4,5 inch), gemiddelde grootte (tussen 4,5 en 5,2 inch) en grote telefoons (meer dan 5,2 inch):
Kleine schermen sterven langzaam uit, terwijl grotere telefoons (nu vaak 'phablets' genoemd) in 2015 de helft van de markt gaan uitmaken. Voor iedere 4 inch telefoon die nu uitkomt (bijvoorbeeld de Sony Xperia Z1 Compact), verschijnen vier corresponderende phablets (bijvoorbeeld de LG G3, iPhone 6 Plus, HTC One Max en Samsung Galaxy Note 4).
Dit is dezelfde tabel voor tablets die als klein (minder dan 9 inch), gemiddeld (tussen 9 en 11 inch) en groot (meer dan 11 inch) mogen worden beschouwd:
Het beeld is hier minder duidelijk, maar de trend is dat tablets steeds kleiner worden. In 2013 en 2014 was meer dan 60 procent van de tablets klein (minder dan 9 inch in schermgrootte), terwijl dit in 2010 nog maar 38 procent was. Grote tablets als de 12 inch Microsoft Surface Pro 3 en de Samsung Note Pro 12.2 winnen aan populariteit, maar kleinere tablets zie je veel vaker opduiken. Kijk maar naar het verschijnen van de Galaxy Tab 4, ASUS Memo Pad 7 en de Dell Venue 7 dit jaar; allen zijn slechts 7 inch in grootte.
Nu smartphones groeien en tablets krimpen, is de vraag: gaan we het binnenkort over hetzelfde device hebben? Wat onderscheidt een moderne, kleine tablet (minder dan 9 inch) van een grote telefoon (meer dan 5,2 inch), buiten het feit dat laatstgenoemde kan bellen? Welk type heeft de beste prijs/kwaliteitverhouding?
Laten we daarom eens kijken naar de data; van prijs tot grootte, van camera tot accutijd en meer.
Gemiddelde prijs: tablets variƫren sterker
Het vergelijken van prijs is lastig, gezien de meeste mensen nog steeds met korting een smartphone kopen met een contract van 1 of 2 jaar en voor een tablet het volledige bedrag neerleggen. Om het simpel te houden, laten we de abonnementen buiten beschouwing en kijken we puur naar de nieuwprijs in dollars.
Op basis van data van 1600 telefoons en 750 tablets, zien we dat smartphones opvallend in prijs gelijk blijven, terwijl de schermgrootte is gegroeid. De gemiddelde prijs per grootte is als volgt:
Kleine telefoons: 343 dollar
Gemiddeld grote telefoons: 368 dollar
Grote telefoons (phablets): 397 dollar
Daarentegen zijn tablets veel diverser als het gaat om prijzen. Hier is het veel duidelijker dat hoe groter de tablet, hoe hoger de prijs zal zijn.
Kleine tablets: 304 dollar
Gemiddeld grote tablets: 533 dollar
Grote tablets: 899 dollar
De prijzen van tablets en smartphones zijn verschillend opgebouwd. Tablets worden aanmerkelijk duurder bij een grotere schermgrootte, terwijl de grootste smartphones gemiddeld slechts 15 procent duurder zijn dan de kleinste.
Het opvallende is dat als het gaat over prijzen van grote telefoons versus kleine tablets, het prijsniveau vrij overeenkomt - het verschil bedraagt gemiddeld slechts 93 dollar.
Gemiddelde prijs per inch: Telefoons blijven duur
Een harde prijsvergelijking is niet heel eerlijk als je een 12 inch Surface Pro 3 met een 4 inch iPhone 5S gaat vergelijken. Om daar iets aan te doen, hebben we een calculatie gemaakt van de prijs per inch.
Voor telefoons is die gemiddelde prijs hoog voor kleinere toestellen en blijft deze hoog:
Kleine telefoons: 97 dollar per inch
Gemiddeld grote telefoons: 74 dollar per inch
Grote telefoons: 70 dollar per inch
Bij tablets zie je juist het tegenovergestelde: hoe groter het scherm, hoe meer je betaalt voor een inch schermgrootte. Hier valt op dat de prijs voor de grootste tabletschermen overeenkomt met de prijs voor de grootste telefoons.
Kleine tablets: 42 dollar per inch
Gemiddeld grote tablets: 53 dollar per inch
Grote tablets: 70 dollar per inch
Per inch gemeten zijn kleine tablets verreweg de meest betaalbare apparaten van allen - 40 procent goedkoper dan grote telefoons. Als je puur zou kijken naar het meeste scherm voor je geld, dan zijn kleinere tablets op dit moment het meest interessant.
Camera's: een prioriteit voor telefoons, maar niet voor tablets
Kijken we naar camerakwaliteit, dan zien we een heel ander beeld. We hebben hier gekeken naar het gemiddeld aantal megapixels en alleen naar de data voor 2013:
(Opmerking: sensorgroottte zou nog meer zeggen, maar tabletmakers laten daar vaak niets over los. De eerlijkste vergelijking gaat daarom op basis van megapixels.)
Bij telefoons gaat de cameraresolutie hand in hand met de schermgrootte, zoals je kunt zien:
Kleine telefoons: 5,7 megapixel
Gemiddeld grote telefoons: 7,7 megapixel
Grote telefoons: 9,9 megapixel
Hoewel tablets in schermdiagonaal uiteenlopen van 7 tot 13 inch, blijft de cameraresolutie opvallend gelijk:
Kleine tablets: 3,8 megapixel
Gemiddeld grote tablets: 4,0 megapixel
Grote tablets: 5,8 megapixel
Voor zowel telefoons als tablets geldt dat de camerakwaliteit toeneemt met schermgrootte. Maar de smartphone is gemiddeld gezien duidelijk beter. Daarbij moet ik opmerken dat slechts 6 tablets ooit met een camera met meer dan 8 megapixel zijn verschenen. Vergeleken met smartphones zijn dat alleen al voor 2014 46 apparaten.
Zelfs al vind je een tablet met een redelijk goede camera, zoals de 8,1 megapixel camera op de Sony Xperia Z2, dan nog zijn er weinig experts en recensenten te spreken over de fotografische capaciteiten. Fotografie op tablets wordt door consumenten niet serieus genomen en daardoor ook niet door fabrikanten. De grote telefoon wint hier met een straatlengte.
Opslag: grote tablets gaan fier aan kop
Tablets kunnen dan wel geen telefoontjes plegen of geweldige foto's maken, maar ze zijn wel geschikt voor opslag van bergen content, niet?
Nou, niet helemaal. In de data over 2013 en 2014 is te zien dat de gemiddelde opslag voor telefoons weinig varieert:
Kleine telefoons: 10,2 GB
Gemiddeld grote telefoons: 11,5 GB
Grote telefoons: 13,9 GB
Hoewel tablets groter in afmetingen zijn, verschillen de hoeveelheden opslag niet veel. Een uitzondering daarbij zijn de grote tablets.
Kleine tablets: 12,7 GB
Gemiddeld grote tablets: 17,4 GB
Grote tablets: 89,6 GB
Op dit vlak is er, zoals je kunt zien, weinig verschil tussen grote telefoons en kleine tablets. De enige categorie apparaten die zich duidelijk weet te onderscheiden, zijn de grote tablets.
Gemiddelde accuduur: smartphones heersen
Kijken we naar accuduur (data over 2013 en 2014), dan zijn smartphones beter berekend op langer kunnen werken:
Kleine telefoons: 9,7 uur
Gemiddeld grote telefoons: 12,8 uuur
Grote telefoons: 17,7 uur
Grote telefoons zijn hier duidelijk beter dan kleinere. Het duidelijkst is dit te zien bij de 5,5 inch iPhone 6 Plus, wiens 24 uur batterijtijd gehakt maakt van de 14 uur van de 4,7 inch iPhone 6.
Dit fenomeen bestaat al langer: de 5,7 inch Galaxy Note 3 ging langer mee dan de 5 inch Galaxy S4; de 5,9 inch HTC One Max geeft je 25 meer accutijd dan de 5 inch HTC One M8. De verklaring hiervoor? Batterijgrootte. Doordat phablets groter zijn, kan er een batterij met meer milliamp uur (mAh) in.
Tablets hebben wat meer moeite met een hele dag doorwerken:
Kleine tablets: 8,3 uur
Gemiddeld grote tablets: 8,6 uur
Grote tablets: 10,8 uur
Ook bij tablets gaat de accutijd omhoog als ze groter worden, maar het verschil tussen kleine en grote tablets is gemiddeld gezien kleiner dan bij telefoons. Bij tablets zijn het de grotere 11 tot 13 inch schermen die om veel energie van de batterij vragen.
Kijk je naar energieverbruik bij phablets versus mini-tablets, dan is er een duidelijke winnaar: de phablet
Je keuze hangt af van voorkeuren
Afgezien van het voeren van telefoongesprekken, hangt de keuze tussen een mini-tablet en een phablet af van het volgende:
Je kunt beter een grote smartphone kopen als je:
- Ambieert de nieuwe Paul Huf te worden
- Er niet van houdt om vaak te moeten zoeken naar je laadkabeltje
Koop een kleine tablet als je:
- Niet veel geld te besteden hebt
- Zoveel mogelijk scherm voor je euro's wilt hebben.
Voor het overige - zaken als storage, mogelijkheden, connectiviteit - hoef je jezelf geen zorgen te maken. Wat betreft die andere attributen zie je dat phablets en mini-tablets in rap tempo snel hetzelfde apparaat worden.
Reageer
Preview