Steeds meer bedrijven hebben een mobile first-strategie wanneer het aankomt op het ontwikkelen van applicaties. En dat is niet meer dan logisch. Wie zijn werknemers en klanten niet op mobiele devices kan bereiken en ondersteunen kan nooit zo snel, direct en klantgericht opereren als een bedrijf dat dat wel kan. Rapid Application Delivery-platformen zijn bij uitstek geschikt om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van mobiele applicaties. Ze zijn echter niet bedoeld om de business zelf mobiele apps te laten ontwikkelen, zoals ik wel eens hoor beweren. Het kan wellicht wel, maar dat moet je helemaal niet willen. Dan onderschat je namelijk behoorlijk wat er bij applicatieontwikkeling komt kijken en welke uitdagingen een mobile first-strategie met zich meebrengt.
De uitdagingen in de praktijk
Ontwikkelen van mobiele applicaties is in veel opzichten ingewikkelder dan ontwikkelen voor bijvoorbeeld de standaard desktop. Op de eerste plaats dien je rekening te houden met het bedieningsgemak en de user interface (UX en UI). Mobiele devices worden vaker en in heel verschillende situaties gebruikt en hebben kleinere schermen waar je minder informatie op kwijt kan. Je moet de interactie met een mobiel device dus goed overdenken, iets wat door veel bedrijven zwaar onderschat wordt.
Het IDG Contributor Network geeft jou als IT-professional of opiniemaker een platform als je je kennis of mening wil delen met collega's via de websites van IDG: CIO.nl, CSO.nl, Computerworld.nl, Webwereld.nl en CxO.nl.
Analisten, experts en IT-professionals kunnen deelnemen aan het platform als zij hun collega's van originele content kunnen voorzien. We accepteren geen promotionele bijdragen of herschreven content. Deelname kan worden aangevraagd via contributor@idg.nl
Mobiele apps bouw je daarnaast voor een groot aantal verschillende devices en platformen. Een klantenapp die je enkel ondersteunt op iOS is echt niet goed genoeg. Je laat dan bijvoorbeeld alle Android-gebruikers in de kou staan (en vice versa). Twee (of zelfs meerdere) mobiele platformen op traditionele wijze ondersteunen is kostbaar, inefficient en geeft een verhoogd risico op fouten en security problemen.
Echt goede Mobiele apps hebben verder ook vaak allerlei integraties naar backoffice-systemen. Een mobiele applicatie waarmee je mensen in staat stelt te bestellen, moet bijvoorbeeld naast een betaalfaciliteit ook real-time voorraadinformatie kunnen ophalen. Bij het ontwikkelen van mobiele applicaties worden deze integraties vaak sterk onderschat.
En tot slot is er - ook niet onbelangrijk - de aanpasbaarheid van een applicatie. Applicaties bouw je niet slechts eenmalig. Je moet regelmatig nieuwe functionaliteit toevoegen. Gebruikers verwachten tegenwoordig niets anders. Naast snel bouwen, zul je dus ook in staat moeten zijn om applicaties effectief te onderhouden en snel te kunnen aanpassen. Met dit alles moet je rekening houden bij een digitale transformatie strategie. Kunnen business mensen dat?
Desastreus
Als de business zelf mobiele applicaties gaat ontwikkelen zie ik het dan ook regelmatig helemaal mis gaan. De business kan namelijk niet overzien wat de impact is van een applicatie binnen het totale IT-landschap van de organisatie. Verkeerd en risicovol gebruik van systemen en data is dan heel goed mogelijk. En ook op het gebied van aanpasbaarheid en continuïteit van kritische applicaties zie ik geregeld problemen ontstaan.
Bovendien kun je als bedrijf nooit garant staan voor een goede beveiliging van data, wanneer er geen centrale kwaliteitsbewaking is voor de applicatieontwikkeling. Met de nieuwe en strenge wetgeving op het gebied van datalekken dien je hierover op voorhand goed na te denken. De kracht van mobiele applicaties is dat je gemakkelijk ontzettend veel mensen kunt bereiken. Maar daar schuilt direct een gevaar in: fouten worden door veel mensen opgemerkt. Bovendien zijn de gevolgen van een slechte ervaring met een mobiele app desastreus. Mensen de-installeren een applicatie meteen en gaan hun dienstverlening wel ergens anders halen. Zo gaat dat in de digitale wereld.
Gebruik RAD-platformen dus gerust voor het versnellen van de ontwikkeling, want snelheid is een van de belangrijkste zaken wanneer het om digitale transformatie gaat. Maar laat applicatieontwikkeling wel gewoon bij de IT-afdeling, daar hoort het thuis. IT heeft namelijk het overzicht over het hele IT-landschap en de kennis om de juiste aanpassingen te maken. En dat is heel belangrijk als je de klant zo goed mogelijk van dienst wil zijn.
Willem van Enter
Willem van Enter is Algemeen Directeur van OutSystems Benelux, aanbieder van het gelijknamige Rapid Application Delivery (RAD) platform. Voor hij naar Outsystems kwam vervulde hij commerciële en algemene leidinggevende functies bij onder meer Raet, Microsoft, VMware en Oracle. Als blogger / columnist heeft Van Enter een originele kijk op en een uitgesproken mening over het IT-vak in het algemeen en systeemontwikkeling in het bijzonder.
De parlementaire onderzoekscommissie Elias concludeerde al dat de Nederlandse programmeurs onvoldoende bekwaam waren om software te ontwikkelen.
Reageer
Preview