Google kondigde afgelopen maandag Android Wear aan, een besturingssysteem specifiek ontworpen voor draagbare apparaten als smartwatches. De ontwikkelingskit is al uitgebracht; deze zomer worden de eerste exemplaren verwacht van fabrikanten als Asus HTC, LG, Motorola en Samsung. Maar ook traditionele horlogemakers als Fossil gaan zich ermee bemoeien. De hieronder afgebeelde Moto 360 geeft een mooie preview van hoe het eruit komt te zien.
Dit zijn zes redenen die maken dat deze smartwatches kans van slagen hebben. In tegenstelling tot de eerste generatie Samsung smartwatches, is de verwachting dat consumenten deze apparaatjes wel gaan kopen.
1. Ze zijn stijlvol
Een horloge is naast een gebruiksvoorwerp ook een modeaccessoire. Als het er goedkoop, opzichtig en te rubberig uit ziet, zullen mensen het niet om hun pols willen dragen.
De fysieke verschijning zal bij Android Wear van apparaat tot apparaat verschillen, maar het design van Motorola's hardware geeft me hoop dat het bij deze tweede generatie smartwatches wel snor zit. Ook wat betreft de gebruiksinterface ben ik optimistisch, als het zal lijken op wat we te zien krijgen in promovideo's als deze:
2. Ze draaien om eenvoud
Niemand wil te maken hebben met complexe commando's en onhandige menu's op een scherm ter grootte van een horloge. De interface moet draaien om eenvoud, het snel kunnen scannen van berichten en pijlsnel een actie kunnen uitvoeren. Biedt het dat niet, dan kent het geen goede gebruiksinterface.
We weten pas hoe Android Wear echt werkt als we de eerste horloges in handen krijgen, maar voorbeelden als deze zijn echt veelbelovend:
3. Slim notificatiebeheer
Wat schiet het op als je notificaties medegedeeld krijgt maar nog steeds je telefoon uit je zak moet halen om er vervolgens iets mee te doen? De meeste huidige smartwatches falen op dit gebied. Android Wear belooft met slimmere, krachtiger oplossingen te komen, vooral omdat het systeem native met Androids bestaande app-notificatiesysteem kan samenwerken.
4. Slimme input
Laten we eerlijk zijn: niemand wil berichten gaan tikken op een minuscuul schermpje van een smartwatch. Handiger zou zijn om dit met spraak te doen, bijvoorbeeld zoals de Moto X al prima overweg kan met snelle stemcommando's door "OK Google" voor een opdracht uit te spreken. Met Android Wear moet het kunnen.
5. Slimme sensoren
Android Wear biedt een breed scala aan sensoren voor apps om in te zetten. Dit zorgt ervoor dat horloges snelheden kunnen meten, de locatie opvragen en je hartslag kunnen meten. Ideaal voor sporten!
Google's vroege demo's laten zien dat Android Wear in staat is om pop-ups te laten zien met informatie als het aantal verbrande calorieën of het huidige nummer dat op je muziekspeler afspeelt. De kans is groot dat dit slechts het topje van de ijsberg is als het gaat om sensorgebaseerde features.
6. Smart context - de feature die je moet overhalen
De eerste vijf argumenten spreken eigenlijk voor zich. De laatste maakt een smartwatch echt uniek - het is de killer feature die smartwatches tot hebbedingen maakt.
Kortgezegd is het Google Now - alleen dan geoptimaliseerd voor je pols en het bruikbaarder dan ooit. Je krijgt cards met info die je nodig hebt al voor je erom gevraagd hebt. Intelligente reminders worden getoond op basis van waar je bent, wat je doet en wat je van plan bent.
Wie al Android gebruikt, weet misschien hoe handig Google Now al kan zijn. Maar dat is op een telefoon en is alleen toegankelijk als je het device in handen hebt. Op een horloge vervalt die barrière.
Zoals het er nu uitziet, wordt Google Now de motor van Android Wear - de meeste schermen zijn gemaakt als Now cards die verticaal door je beeld scrollen. Beweeg je ze naar links, dan kun je er een actie mee uitvoeren.
Reageer
Preview