Er was eens een ruimtevaartorganisatie met een fundamentele ICT-uitdaging. Een uitdaging die over niet al te lange tijd ook voor 'gewone' organisaties zou gelden. Bij deze ruimtevaartorganisatie is een van de problemen de grote hoeveelheid en alsmaar toenemende data. Daarbij komt er ook meer behoefte aan data-analyse, snelheid en flexibiliteit. Ondertussen moet er niet ingeleverd worden op grip, beheerbaarheid, betrouwbaarheid en stabiliteit. Ogenschijnlijk een set wensen en eisen die haaks op elkaar staan.
6 jaar jong
Dit verhaal, wat natuurlijk geen sprookje is, kent gelukkig een goede afloop. De zoekende ruimtevaartorganisatie kwam een hoster met visie tegen. NASA was zelf al aan het ontwikkelen en Rackspace had ook al software ontwikkeld om de fundamentele ICT-uitdaging te tackelen. Men besloot samen te werken en zes jaar geleden werd Openstack geboren.
Het IDG Contributor Network geeft jou als IT-professional of opiniemaker een platform als je je kennis of mening wil delen met collega's via de websites van IDG: CIO.nl, CSO.nl, Computerworld.nl, Webwereld.nl en CxO.nl.
Analisten, experts en IT-professionals kunnen deelnemen aan het platform als zij hun collega's van originele content kunnen voorzien. We accepteren geen promotionele bijdragen of herschreven content. Deelname kan worden aangevraagd via contributor@idg.nl
Jawel, cloudplatform OpenStack heeft net in juli zijn zesde verjaardag gevierd. In die korte tijdsspanne heeft deze open source-software al veel bewerkstelligd. Zo is het aantal bedrijven dat gebruikt maakt van Openstack sterk uitgebreid met zo'n zeshonderd ondersteunende bedrijven in 179 landen. De trotse ouders hebben dus een ware gemeenschap om zich heen gecreëerd.
Gemeenschap en gebruik
Deze grote gemeenschap omvat ook nog eens 54.391 individuele community members, die actief bijdragen aan ontwikkeling, gebruik en beheer van OpenStack. Het is niet alleen een developmentverhaal: commercieel is OpenStack ook opgepikt. Zo gebruikt anno nu de helft van de Fortune 100-bedrijven OpenStack en hebben vele CIO's bij gevarieerde organisaties plannen om een eigen cloud in te richten met OpenStack. Eén van de belangrijkste voordelen van Openstack is namelijk dat het platform kan dienen als publieke cloud, maar ook als privécloud.
Droog beschouwd is OpenStack slechts een cloudplatform, zoals er wel meer zijn.Het draait op standaardhardware van je leverancier naar keuze. Het heeft als cloudbesturingssysteem een laag shared services, met daar bovenop modules voor het uitvoeren van rekenwerk (compute), het faciliteren van netwerkverkeer (networking) of het opslaan van data (storage). Daar bovenop draaien dan de applicaties. Probeer het maar eens uit, gratis.
Toverwoord: vrijheid
Het toverwoord in dit verhaal - géén sprookje dus - is 'vrijheid'. OpenStack is immers open source. Het gaat hierbij niet alleen om de vrijheid van open source waarbij de interne werking inzichtelijk is voor alle gebruikers.
Het gaat er nu juist ook om dat deze cloud open is voor iedereen om in te zetten, te gebruiken en aan te bieden naar eigen voorkeur. We zijn trots op onze 'vier soorten open'. Dit geeft de vrijheid om het zelf voor eigen gebruik in te zetten: private cloud. En het geeft de vrijheid om het aan anderen aan te bieden: public cloud.
Iedereen en niemand
Naast cloudproviders als Rackspace bieden namelijk vele partijen OpenStack aan in één of meerdere vormen. Als softwareproduct, als clouddienst, als appliance, als migratiemogelijkheid voor legacy-platformen en heritage-applicaties. De oplossingen zijn legio. De lijst leveranciers die dit alles aanbieden is lang en breed.
Een greep: Linux-leveranciers Red Hat, Canonical en Suse; serverfabrikanten Dell, HPE en IBM; netwerkvendor Cisco; B2B-cloudaanbieders Mirantis, Piston Cloud Computing en Cloudscaling. Laatstgenoemde cloudspecialist is trouwens eind 2014 overgenomen door storageleverancier EMC, die op zijn beurt eind 2015 is samengegaan met Dell. De commitment aan OpenStack is meegegaan in deze ontwikkelingen. Zelfs een ooit cloudkritische leverancier als Oracle is aan boord voor OpenStack.
Van en voor ons allemaal
Cloud doordringt de hele ICT-industrie, maar OpenStack verbindt echt. Al deze bedrijven en nog vele anderen werken met en aan OpenStack. Het is van iedereen. Tegelijkertijd is OpenStack door de aard van open source en door de bijbehorende stichting van niemand. En dat hebben we bewust zo opgezet.
Geen van de betrokken partijen, zelfs niet NASA of Rackspace, trekt exclusief aan de touwtjes. Niemand kan de koers op eigen houtje voor eigen belang bepalen. Zodat we er allemaal van kunnen profiteren. Zoals Amazon ooit cloud computing is gaan aanbieden om eigen overtollige capaciteit te benutten, zo hebben wij de uitdagingen van efficiëntie, schaalbaarheid en beheer getackeled. Voor ons allemaal. En zo leven we samen nog lang en gelukkig in de cloud.
Frank Weyns is Director OpenStack International bij Rackspace. Hij is verantwoordelijk voor de OpenStack private cloud-oplossingen. Weyns heeft meer dan 20 jaar ervaring in zakelijke open source met focus op OpenStack en cloud -technologieën de laatste vier jaar. Hij is een onafhankelijk ICT adviseur in de financiële en telecommunicatie wereld. Hij houdt ervan om zijn kennis te delen met lezingen op universiteiten en business schools. Voor contact met Frank, vind hem op LinkedIn. http://nl.linkedin.com/in/frankweyns/
Reageer
Preview