Dit stukje hardware noemt Amazon een 'data transport appliance', maar in werkelijkheid is het een veilige box harde schijven met een totale opslagcapaciteit van 50TB. Verplaats je data naar Snowball en stuur vervolgens de box per post naar Amazon - dit vormt de snelste en meest veilige manier om je hele datacenter in de cloud te krijgen.
Snowball is een metafoor voor de ambitie van AWS om de IT-afdeling irrelevant te maken, stukje voor stukje. Naast Snowball is er ook de AWS Database Migration Service, waarmee je de lokale database naar AWS uploadt. Volgens Gartner werkt de online database tot 10 keer zo snel als die van concurrenten.
IT-beheerders wantrouwen in toenemende mate de publieke cloud en Amazon is hier een voorname oorzaak van: Veel van de sessies op re:Invent richten zich op een doelgroep hoger dan de gebruikelijke developers voor AWS.
Momenteel gaat het voornamelijk om nieuwe applicaties die bedrijven op AWS (of Azure of iets anders) laten bouwen en draaien welke in toenemende mate legacy on-premises applicaties uitfaseren. Tot nog toe zijn dit voornamelijk klantgerichte web- en mobiele applicaties.
De toekomst ligt bij het IoT en analytics
Tijdens re:Invent maakte Amazon duidelijk dat het gelooft dat de volgende golf applicaties verbonden zal zijn met het Internet of Things (IoT). De Nederlandse CTO Werner Vogels trok het doek van de oplossing AWS IoT, een platform met een multi-protocol gateway, een deviceregister, een rules engine, device-authenticatie en data-encryptie. Combineer je dit met bestaande diensten als AWS Labda en Amazon Machine Learning en je biedt developers een rijk palet aan tools om IoT-applicaties te bouwen.
De boodschap naar bedrijven is agressief: wil je bouwen voor de toekomst, bouw dan bij ons. Amazon liet op het podium GE trots vertellen dat het van plan is op korte termijn 60 procent van zijn totale workloads in AWS te draaien.
Zowel senior vice-president Andy Jassy als Vogels gaven aan dat het IoT om veel meer draait dan alleen connected devices en sensoren. De werkelijke waarde zit in de analyse van IoT-data voor continue optimalisatie van producten, processen en de business. AWS heeft daar al een aantal back-end analytische diensten voor, waaronder AWS Elastic MapReduce op Spark. Vorige week zagen we de introductie van Kinesis Analytics voor analyse van streaming data en Amazon QuickSight, een volledig uitgeruste SaaS BI-applicatie.
Nog meer dan andere producten wijst QuickSight op hoe serieus Amazon ambities toont in enterprise IT. Voor de eerste keer komt er een glossy, native Amazon presentatielaag voor bestuurders bovenop AWS' immense computercapaciteit en servicecatalogus. We kunnen QuickSight nog niet onderwerpen aan een recensie omdat het pas in 2016 beschikbaar komt, maar je kunt aanvoelen dat deze oplossing onrust zal brengen onder bestaande BI-leveranciers.
Cloudambities
Het grote scala aan diensten dat AWS nu biedt - samen met een automatisch schalende infrastructuur voorbereid op microservices architectuur - doen je afvragen waarom developers nog ergens anders zouden bouwen. Daarbij voelt Amazon aan dat de toenemende frustratie met de kosten, complexiteit en verantwoordelijkheid die komen kijken met het onderhouden van een eigen IT-infrastructuur veel bestuurders doet verlangen om IT maar gewoon de deur uit te doen.
Amazon speelt in op deze behoeften, maar kan niet alles overnemen. AWS is namelijk een platform waarbij je weliswaar je fysieke infrastructuur en services naar Amazon overbrengt, maar er nog steeds beheerders nodig zijn om alles op schaal in de cloud prettig te laten draaien.
Tijdens het evenement sprak ik hierover met Michael Liebow, managing director bij Accenture. Hij gelooft dat organisaties behoefte hebben aan cloudbeheerders die kosteneffectief denken - ze moeten ervoor zorgen dat developers de meest kosteneffectieve services gebruiken, instances verwijderen als ze niet meer nodig zijn, enzovoorts. Later vertelde iemand van cloudmanagementleverancier CliQr me nog dat hij merkt dat organisaties terugkomen op applicaties gebouwd voor AWS en deze weer op eigen servers willen draaien omdat ze schrikken van de hoge kosten van het op schaal draaien van cloudapplicaties.
AWS heeft een geweldig palet aan diensten en een groeipercentage van 81 procent, maar laten we dit in perspectief plaatsen. Andy Jassy vertelt dat AWS een bedrijf is met een omzet van 7,3 miljard dollar. Oracle is vijf keer groter, IBM elf keer en Microsoft twaalf keer. Alle drie deze spelers hebben agressieve cloudproducten waaronder analytics en IoT-tooling. Zij hebben het leeuwendeel van de zakelijke klanten en brengen deze in hun eigen tempo naar de cloud.
Vooral Microsoft en IBM zetten in op de hybride cloud; een markt die Amazon helemaal aan zich voorbij laat gaan. Soms is het draaien van applicaties in de publieke cloud het meest kosteneffectief en andere keren niet. Een hybride cloud geeft organisaties de kans hierin zelf keuzes te maken.
Amazon heeft een enorme voorsprong qua opties, maar je kunt een IT-afdeling niet uploaden of in een doos versturen. De weg naar cloud is voor de meeste organisatie een complex avontuur. Op basis van de unieke behoeften, interne bedrijfspolitiek en relaties met bestaande leveranciers, zullen ze een cloud gaan kiezen die bij ze past.
Eric Knorr is hoofdredacteur van zustersite Infoworld.com.
Reageer
Preview