
'Niemand is ooit ontslagen vanwege een keuze voor cloud'
Wortell helpt CIO's over hun cloudvrees heen, maar CTO Danny Burlage kon eerder Steve Ballmer wel schieten.
Twaalf jaar geleden specialiseerde het bedrijf Wortell zich als eerste in Nederland volledig in Microsoft oplossingen. Vandaag de dag helpt de ICT-dienstverlener zijn klanten over hun koudwatervrees heen naar de cloud. "Het meest moeilijk om te overtuigen zijn de techneuten."

'Niemand is ooit ontslagen vanwege een keuze voor cloud'
Twaalf jaar geleden specialiseerde het bedrijf Wortell zich als eerste in Nederland volledig in Microsoft oplossingen. Vandaag de dag helpt de ICT-dienstverlener zijn klanten over hun koudwatervrees heen naar de cloud. "Het meest moeilijk om te overtuigen zijn de techneuten."
Voor veel bedrijven is de overstap naar de cloud ingrijpend. Met name het technisch hart van organisaties vreest verandering, met bovenaan de lijst hun eigen baan. Allemaal onzin, stelt CTO en oprichter Danny Burlage van Wortell, die we spreken over de transitie van zijn eigen bedrijf en die van de honderden klanten. "Ik heb nog nooit één van mijn klanten mensen zien ontslaan omdat ze naar de cloud gegaan zijn. Het is gewoon niet waar."
Vanuit een voormalige rooms-katholieke kerk in Lijnden opereert het inmiddels 17 jaar oude bedrijf volledig op basis van de filosofie van 'het Nieuwe Werken'. Extreem vroeg werd al in 2002 gekozen voor 100 procent focus op productiviteitsoplossingen van alleen maar Microsoft. Volgens Burlage, die zijn bedrijf zag uitgroeien tot 100 man, heeft dat hen dat de afgelopen jaren enorm geholpen. Tot persoonlijke ontmoetingen met Microsoft-CEO's Steve Ballmer en deze zomer op de WPC-conferentie in Washington D.C. Satya Nadella aan toe.
Waarom eigenlijk die keuze voor Microsoft?
"Ikzelf denk omdat Microsoft het meest brede en beste platform heeft om één totaaloplossing naar klanten te kunnen bieden. Er zijn heel veel producten die het heel goed doen. VMware is een hartstikke goed product, maar aan the end of the day heeft Hyper-V ook gewoon een goede oplossing."
"Voor negen van de tien klanten is Hyper-V net zo goed als VMware, om een willekeurig voorbeeld te geven. Het verschilt nauwelijks. Dus als je dan één totaaloplossing kan bieden dan zijn organisaties beheertechnisch daar enorm bij gebaat. Omdat ze zo niet naar allemaal losse partijen hoeven te gaan, telkens nieuwe dingen moeten leren en dat soort zaken."
Hoe kijk je tegen de transitie van softwarebedrijf naar cloud- en dienstverlening van Microsoft zelf aan?
"Microsoft had natuurlijk een aantal jaar geleden een beetje een stoffig imago. Echt een enorm stoffig imago eigenlijk. Maar inmiddels vind ik Microsoft helemaal geen stoffig bedrijf meer. Ze zijn enorm innovatief en ikzelf als technische man heb toch af en toe moeite om de snelheid van innovatie bij te houden. Zeker als je kijkt naar producten zoals Windows Azure en Office 365."
"Bij Azure zijn vorig jaar 300 nieuwe uitbreidingen op gebouwd voor devs. En als je kijkt naar Office 365 dat er zo'n 150 nieuwe uitbreidingen op gemaakt. Telkens nieuwe innovatie, nieuwe dingen. Maar om op je vraag terug te komen, de markt is natuurlijk wel veranderd. En met alle respect, maar Microsoft heeft op een aantal gebieden het gewoon niet altijd even goed gedaan en dan met name het mobiele platform."
"Maar je ziet dat ze nu weer enorm goede ambities hebben en ik denk met de huidige strategie een enorm succes gaan behalen."
Schrok je niet van de rigoureuze stap naar die cloud, aangekondigd door Ballmer in 2009?
"Vijf jaar geleden zei Steve Ballmer on-stage: wij gaan het doen in de cloud. Ik vond dat vreselijk, ik kon die man wel schieten, letterlijk. Ja, daar schrok ik van. Want ik dacht letterlijk, ik zat toen in die zaal, de cloud was nog niet echt aanwezig. Microsoft deed eigenlijk nog niets in die cloud. Maar hij zei: wij gaan naar die cloud: en ik dacht bij mezelf dat kan nog wel eens een game changer worden. Dus ik was echt laaiend dat MS dat ging doen, want tot die tijd deden wij dat hè. Dat was een beetje ons brood. Ik vreesde dat zij al die Exchange-installaties bij ons wegnamen en zelf gingen aanbieden tegen prijzen die je niet kan matchen."
"Dus toen heb ik gezegd we gaan twee dingen doen: of we gaan de concurrentie aan met of we gaan met ze mee: 'if you can't beat 'em join 'em' om het zo maar te zeggen. We gaan die strategie volgen en we gaan ons focussen op de cloud. Dat hebben we gedaan. En over de afgelopen jaren hebben wij daar echt heel veel succes mee gehad. Maar we waren wel één van de weinige in Nederland die Microsoft met hun cloudstrategie volgden."
Wat veroorzaakte dat voor veranderingen binnen jullie bedrijf?
"Een jaar of zes geleden was 85 procent van onze organisatie infrastructuur-georganiseerd. We hadden wel consultants in dienst maar met name was het on-premise georiënteerd. Een jaar geleden was dat 70 procent consultant en 30 procent infra-georiënteerde mensen. Daar ging even een moeilijk periode aan vooraf, waarbij omzetten in feite daalden, wat eigenlijk raar was want we zaten in een enorm stijgende markt."
"Toen hebben we een jaar geleden gezegd: nu moet het echt anders. Tegen een redelijk substantiële groep medewerkers die zich nog met on premise dingen bezig hielden, circa 30 man, is gezegd jongens: of herscholen of een andere baan zoeken. Dat zeg ik wat kortaf, want het is natuurlijk een heel proces."
"Maar goed, 25 hebben ongeveer gezegd we gaan herscholen en die hebben we ook geholpen om zich echt op die cloud te richten en in plaats van iemand met een schroevendraaier in de hand naar iemand die zich als coördinator op clouddiensten ging richten. Een aantal mensen konden dat niet, wilden dat niet, en die zijn weg gegaan. Die hebben andere banen gezocht bij andere bedrijven, wat prima is."
Geldt die keuze ook voor jullie klanten?
"Sinds een jaar doen we alleen nog maar de cloud en zeggen we actief tegen relaties dat als zij die niet willen omarmen, dat ze bij ons niet aan het juiste adres zijn. Eigenlijk de maand dat we die move hebben gemaakt, zeg je dat er een enorme drive ontstond van innovatie en creativiteit, zo'n anderhalf geleden na de switch april, mei 2013. Dat we echt de innovatieve klantprojecten doen. Dan praat je over bedrijven met 3000 werknemers die alleen nog maar alles vanuit de cloud willen doen."
Hoe overtuig je klanten die zogezegd 'cloudvrees' hebben?
"Er zijn drie soorten mensen die je moet overtuigen: het bestuur, het IT-management, dus de CIO's en de IT-managers en je moet de techneuten overtuigen. Het meest moeilijk om te overtuigen zijn de techneuten."
Waarom juist die techneuten?
"Omdat de meeste techneuten het gevoel of de angst hebben dat ze hun baan verliezen zodra de overstap gemaakt is. Dat is natuurlijk niet waar, ik heb nog nooit één van mijn klanten mensen zien ontslaan omdat ze naar de cloud gegaan zijn. Het is gewoon niet waar. Want je merkt is dat die mensen een andere invulling van hun baan krijgen."
"In plaats van dat zij zich nu richten op het patchen van kabels, het plaatsen van servers of het installeren van updates, zie je dat die mensen veranderen en meedenken met hun interne klanten. Hen helpen de volgende move te maken om mooiere en betere dingen te doen."
Maar waar zijn zij dan bang voor en hoe overtuig je ze? Lees morgen deel twee van het interview.
Reageer
Preview