
Dit gebeurt er met de cloud in 2018
Revolutie! Disruptie! En meer!
Het is de tijd van het jaar om voorspellingen voor het komende jaar te doen en dit zijn voorspellingen aangaande de ontwikkelingen in de cloud in 2018.

Dit gebeurt er met de cloud in 2018
Het is de tijd van het jaar om voorspellingen voor het komende jaar te doen en dit zijn voorspellingen aangaande de ontwikkelingen in de cloud in 2018.
Twaalf maanden is een lange tijd in cloudcomputing (denk maar aan alle nieuwe ontwikkelingen in 2017), maar ik wil toch toegeven aan de lange traditie om bij aanvang van het nieuwe jaar vooruit te blikken. Dus riemen vast, hier zijn mijn Cloud Voorspellingen voor 2018!
Cloud 2.0 gaat mainstream
Ondanks alle ongelooflijke innovatie in de cloud is hetgeen we het meest doen in de cloud nog steeds het gebruik van rekenkracht en opslag. Jazeker, na meer dan 16 jaar na de creatie van het eerste type hypervisor, is meer dan 85 procent van de cloud niet meer dan betere virtualisatie in andermans datacenter.
Het goede nieuws is dat we slechts het zich steeds herhalende patroon volgen van alle disruptieve innovaties. Als consumenten worden geconfronteerd met een disruptie, proberen ze het eerst te gebruiken zoals ze gewend waren met de voorgaande technologie. Neem bijvoorbeeld de komst van digitale fotografie, waarbij we die technologie gebruikten via digitale camera's waarvan de vorm en de functies verdacht veel leken op die van de analoge camera's. Nu is digitale fotografie zo gewoon geworden dat het gebruikt wordt via smartphones, laptops, brillen en zelfs via home assistents als Alexa.
Hetzelfde gebeurt in de cloud, waar de echte disruptieve innovatie - wat ik Cloud 2.0 noem - eindelijk mainstream wordt. Cloud 2.0 gaat over platformdiensten, serverloze en samengestelde applicaties die heterogene clouddiensten bieden die alleen draaien als dat nodig is. Het gaat om een breuk met de 30 jaar aan variaties in het client-servermodel dat persistente servers en besturingssystemen nodig had als fundament voor al onze applicaties. De transformatie duurt zeker tien jaar maar 2018 wordt het omslagpunt waarin 2.0 eindelijk wordt geaccepteerd als de toekomst van onze applicatie-architectuur.
Laten we beginnen met het lange afscheid van virtuele servers. Wacht daar niet te lang mee.
Machines redden ons
Het snelheid van de veranderingen in de cloud zijn ongeëvenaard. Een redelijk grote cloudklant kan elke dag honderdduizenden veranderingen aanbrengen in cloudomgevingen. Elk van die veranderingen kunnen effect hebben op jouw organisatie op het gebied van kosten, prestaties, beschikbaarheid en zelfs compliance.
Infrastructuur als code geeft ons de mogelijkheid als die applicaties en infrastructuur in te zetten met ongelooflijke efficiëntie, maar het managen ervan is nog steeds een mensentaak. Het goede nieuws is dat we allemaal goed werk verrichten in het draaiende houden van dit alles. Het slechte nieuws is: ik heb het laatste hoofdstuk van dit boek al gelezen en de mensheid verliest.
Ja, 2018 zal het eerste jaar worden waarin machine learning en AI hun eerste inhoudelijke rol gaan spelen in het managen van de cloudcomplexiteit die we hebben gecreëerd. Net als de supersnelle handelsalgoritmen die de aandelenmarkten hebben veranderd, zal dat ook gebeuren met snelle algoritmen die de verandermanagement in de cloud zullen automatiseren. We zullen machinaal aangestuurde kennis en automatisering onze monitoring, incident management, kostmanagement en configuratiemanagement zien aansturen. Het eindresultaat: minder kosten, betere beveiliging, verbeterde SLA's en betere prestaties.
Treur niet, we hebben nog steeds mensen nodig. Tenminste, voorlopig nog.
Google gaat meespelen
Ik ben in het verleden nogal hard geweest wat betreft Google Cloud. Het is niet zo dat ik Google niet mag. Ik bewonder het bedrijf, waardeer hun cloudinnovatie, en ik denk echt, echt niet dat ze 'evil' zijn. Maar ik heb tevens een bedrijf gezien die terwijl ze de cloud zouden moeten domineren, worden voorbijgegaan en afgetroefd door een rivaal die later begonnen is in de cloud en met minder inzetbare middelen. Maar ik voorspel dat Google in 2018 de nummer 2 wordt in de publieke cloud, in klantengroei beter scoren dan Amazon en Microsoft en Azure zullen verslaan in werkelijke cloudomzet.
[Bij werkelijke cloudomzet bedoel ik omzet die gerelateerd is aan IaaS en PaaS (en daarmee dus niet Office365 of Windows Server en een assortiment aan andere snelgroeiende producten die niets te maken hebben met de cloud).]
Het jaar 2018 zal Google laten zien uitblinken in innovatie en daarbij zullen ze kritieke massa bereiken in de zakelijke markt.
Op de volgende pagina: de opkomst van de heterogene cloud.
Misschien ben ik wat cynisch en zit ik te lang in de it, maar ik ben bang dat Cloud 2.0 echt geleidelijk aan door zal breken. Ik zie zeker een toename in platformen (zoals Cloud Foundy, Kubernetes, etc. Maar sommige van deze oplossingen zijn vrij prijzig (bijvoobeeld RH Openshift of Pivotal Cloud Foundry). En laten we wel zijn. Hoeveel echt cloud native applicaties zijn er nu echt in omloop. Ja, er wordt tegen APIs geprogrammeerd en in containers ontwikkeld, maar ook dat garandeert niet dat applicaties serverless op elke omgeving kunnen draaien en dat data los staat van de applicatie en dat ze 'self scaling/healing' zijn.... En dan heb ik het over de nieuwe applicaties. Helaas draaien de meeste applicaties gewoon nog in het client server model met een 3 tier architectuur, netjes op een hypervisor of zelfs (als je pech hebt) in mainframes of andere legacy infrastructuren. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven en voor een deel van de applicaties is dat ook helemaal niet erg. Eigenlijk zou elke organisatie naar hun applicatie landschap moeten kijken om te bepalen wat de toekomst van de applicatie is. Moet die worden gemoderniseerd, naar een public cloud worden verplaatst of juist private gehouden of misschien wel lekker in een hoekje van je DC zetten en laten doorzoemen met een sticker 'niet uitzetten' er op.
De public clouds dreigen echter de volgende silo's van onze it te worden. Wat er in Azure of AWS zit komt daar niet zo makkelijk uit en wat in je DC al draait is niet zo maar over te zetten naar deze clouds. Ik ben het helemaal eens dat er een automatiseringslaag over de verschillende clouds heen moet komen, zodat je inzicht hebt in wat waar draait, hoe dat gaat, wat het kost en dit automatisch bijstellen of workloads verplaatsen naar andere clouds waar ze beter/goedkoper kunnen draaien.
Daar zitten echter een paar haken en ogen aan. Cloud Native Apps gaat wel, maar die zijn er nog niet zoveel. De technologie van VMware is zo ver dat workloads (zonder down te gaan) van de ene naar de andere clouds kunnen worden verplaatst, maar of dat altijd handig is, is maar de vraag (hoeveel data gaat er met de applicatie mee en wat kost dat?). Maar van VMware naar Azure of naar native AWS, dat is niet zo eenvoudig. Misschien nog wel om te monitoren, maar traditionele workloads verplaatsen over willekeurig welke cloud, dat zie ik voorlopig niet gebeuren. Niet voor niets dat er een "VMware op AWS" is en dat Microsoft ook een VMware omgeving in Azure gaat bouwen. Naadloze overgang van cloud naar cloud zal best een keer komen, maar mainstream nog niet voor volgend jaar vermoed ik zo.... Vooralsnog is de oplossing om bestaande workloads die naar de public cloud gaan op omgevingen te zetten die lijken op wat er in de eigen datacenters zit (met name VMware gebaseerd en dus hypervisor based). Wat ik hoor en lees is dat er een shift komt naar meer moderne applicatie architecturen en dat daar de grootste groei zit, maar ook de traditionelere omgevingen blijven voorlopig ook gewoon groeien.
Ik zie wel verbetering, maar echt een doorbraak, ik durf er bijna niet op te hopen...
Reageer
Preview