Afgelopen woensdag heb je in het artikel ‘8 techbedrijven in zwaar weer’ al kunnen lezen over acht bedrijven (IBM, HP, Cisco, EMC, NXP, VMware, KPN en Capgemini) waar afgelopen jaar een flink aantal arbeidsplaatsen verloren is gegaan. Ook deze binnen- en buitenlandse ondernemingen wachten op betere tijden.
1. Juniper
Net als concurrent Cisco het enorm moeilijk heeft, moet ook Juniper in 2013 alle zeilen bijzetten om voldoende inkomsten te blijven genereren. Het bedrijf viel flink terug op gebied van routing en switching en had het ook moeilijk in de securitybusiness. De resultaten die over het tweede kwartaal gepresenteerd werden, waren dan ook niet om over naar huis te schrijven en zorgden ervoor dat Juniper CEO Kevin Johnson eigenlijk niets anders kon dan opstappen.
Het gevolg van de slechte resultaten is dat het bedrijf drie weken geleden aankondigde wereldwijd 280 mensen te ontslaan, oftewel 3 procent van het totale personeelsbestand. Vooral personeel dat werkte voor de geannuleerde MobileNext-productlijn was niet langer nodig. Afgelopen woensdag werd bekend dat Juniper in de oud-COO en CTO van Barclays een opvolger voor Johnson heeft gevonden. Shaygan Kheradpir diende eerder als CIO bij Verizon – één van Junipers grootste klanten.
Deze 'giant step' wordt dus maar even overgeslagen.
2. Broadcom
Broadcom, fabrikant van communicatiechips, liet in oktober weten dat het 1150 banen schrapt. Een tiende van het personeel komt daarmee op straat te staan. De reden? De vraag naar chips voor gebruik in smartphones en tablets is gedaald. Vooral het gebrek aan een chip die LTE-technologie ondersteunt speelt Broadcom parten. “De markt wil een plan zien waarin een roadmap naar LTE getoond wordt”, zegt analist Alex Gauna van JMP Securities.
Broadcom heeft vooral veel te duchten van concurrentie van Qualcomm en kocht daarom de Japanse specialist Renesas op om in de nabije toekomst het LTE-gat te dichten.
In 2014 moeten LTE-chips van het aangekochte Renesas het gat met concurrent Qualcomm dichten.
3. Nokia
Halverwege dit jaar werd Nokia door Microsoft overgenomen, maar begin dit jaar bracht de Finse telefoonfabrikant het nieuws dat meer dan 800 banen werden verplaatst naar outsourcingspecialisten. Daarnaast moesten nog eens 300 mensen vertrekken. Volgens het bedrijf paste het grote personeelsbestand niet meer bij de krimp die het bedrijf afgelopen jaren heeft gekend.
Zowel Nokia als Microsoft kennen hun grootste buitenlandse vestiging in India en daar lijken nog meer banen te sneuvelen. Van de in totaal 17.000 medewerkers van ‘Microkia’ in India zouden met name veel Nokia-rollen overbodig zijn, zei analist Anshul Gupta van Gartner eerder.
Nokia is verreweg de grootste producent van Windows Phone-toestellen.
4. Motorola
In 2011 kwam Motorola Mobility in handen van Google en de medewerkers van de voormalige telefoonfabrikant ondervinden daar in 2013 nog steeds de gevolgen van. In maart schrapte Motorola 1200 staffuncties en ook afgelopen maand bleek dat Motorola Mobility nog eens afscheid zal moeten nemen van 5000 medewerkers. De meeste recente ontslagenen vallen naar aanleiding van een deal tussen fabrikant Flextronics en Google/Motorola.
In 2012 moesten al 4000 mensen weg bij Motorola Mobility.
5. HTC
In september gaf het Taiwanese HTC aan dat het in de Verenigde Staten twintig procent van het totaal aantal banen gaat schrappen om de organisatie te “stroomlijnen” en “optimaliseren” na enkele jaren van “agressieve groei”.
HTC maakt een moeilijk jaar door vanwege zwakke omzetcijfers en een kelderende beurskoers als gevolg daarvan. Deze cijfers staan in fel contrast met de sterke groeicijfers die het bedrijf enkele jaren terug noteerde, toen het bedrijf een tijdje de meest populaire leverancier van Android was. In 2012 zag het zich al genoodzaakt diverse locaties te sluiten en duizend medewerkers te ontslaan.
Misschien kan 'Iron Man' Robert Downey Jr. HTC nog redden...
6. Acer
Bij Acer moeten na tegenvallende resultaten binnenkort ongeveer 550 medewerkers op zoek naar ander werk. De Taiwanese fabrikant, die bekend staat om zijn relatief goedkope laptops, heeft moeite zich staande te houden in het smartphone- en tabletgeweld van de laatste jaren. Door het miljoenenverlies over het laatste kwartaal, zag CEO J.T. Wang zich genoodzaakt op te stappen. “Het is voor mij tijd om de verantwoordelijkheid over te dragen aan een nieuw leiderschapsteam voor een nieuw tijdperk”, liet hij weten. De CEO wordt begin 2014 opgevolgd door de huidige president-directeur Jim Wong.
Analisten suggereren dat Acer zich in de toekomst meer op de high-end productmarkt moet gaan richten. Alleen op deze manier kan Acer het tegenvallende Windows 8 en de matig populaire Ultrabooks opvangen.
7. BlackBerry
Als er één bedrijf is dat in 2013 zijn koninkrijk in duigen zag vallen, dan is het wel BlackBerry. De verliezer van dit jaar bracht in januari dit jaar het langverwachte besturingssysteem BlackBerry 10 uit, maar wist met de toestellen Z10 en Q10 geen potten te breken. In september kwam het nieuws naar buiten dat het bijna een miljard dollar verlies maakte over Q3 2013, wat ervoor zorgde dat 4500 medewerkers ontslag kregen aangezegd. In een begeleidend persbericht zei het bedrijf dat het zich voortaan wil focussen op de zakelijke markt. Ook wordt het aantal modellen teruggebracht van zes naar vier.
De in 2012 aangestelde topman Thorsten Heins werd begin deze maand de wacht aangezet en vervangen door voormalig Sybase CEO John Chen. BlackBerry hoopte lang om overgenomen te worden, maar gaat zich naar verluidt nu op BYOD-beheer richten.
Ook het uitbrengen van gevoelige liedjes heeft BlackBerry dit jaar niet geholpen...
8. ZZP Nederland
In 2013 bereikte het aantal ICT-opdrachten voor zelfstandige ICT-professionals een dieptepunt in de maand augustus. Het aantal ICT-opdrachten heeft het eerste half jaar van 2013 weinig beweging gekend na een daling van 16,13 procent in februari. Alleen 2009 was tot dusver een slechter jaar qua aantal opdrachten. Dat blijkt uit cijfers van IT-Contracts, dat de afgelopen vijf jaar het aantal freelance ICT-opdrachten voor ZZP’ers op zijn website meet.
Het goede nieuws is dat het in september en oktober weer beter is gegaan. “Er zijn wel wat positieve signalen merkbaar in de markt voor zelfstandig ICT specialisten”, schrijft IT-Contracts. “De Europese economie vertoont een licht verbeterd beeld op de beurzen en in de media. Daarnaast zijn recruiters die zich bezig houden met ICT-inhuur ook voorzichtig wat positiever geworden. Navraag leert dat het merendeel van hen verwacht 2013 positiever te zullen afsluiten dan men vooraf ingeschat had, ten gevolge van meer uitgezette en bemiddelde opdrachten.”
Reageer
Preview