"Hadoop verandert de datawarehousewereld. Wij willen het eigen datawarehouse vervangen met Hadoop-technologie", sprak Zwart donderdag in Brussel. Op het congres rond het open-source big data platform Hadoop discussieerde hij met bestuurders van KPN, Daimler, BAWAG, en Centrica British Gas over de waarde van big data nu en in de toekomst.
Op dit moment draait ING het big data-platform van Hortonworks, dat rond Hadoop is opgebouwd. Op korte termijn wordt dit uitgebreid met IBM InfoSphere voor het taggen van metadata in het zogeheten 'datameer' dat ING aan het bouwen is. Security staat daarbij voorop, zegt Zwart. "Niemand mag zomaar toegang tot bijvoorbeeld creditcardgegevens hebben."
"We zijn nu bezig met het implementeren van HDP 2.2. Deze distributie betekent een grote stap voorwaarts in security, bovendien komt er ook betere governance aan", aldus de IT-manager van de bank. "De big data-markt wordt steeds volwassener, wat maakt dat we steeds meer oude systemen met nieuwe technologie kunnen vervangen." ING kijkt ook naar Active Directory-verbindingen met het datameer om gebruikers in de business rolgebaseerde toegang te verlenen.
Zwart vertelt tijdens het panelgesprek dat ING nu zo'n twee jaar bezig is met het verkennen van de mogelijkheden van Hadoop om de service richting klanten te verbeteren. "Momenteel zitten we middenin het datameer-project", zegt hij. "We besparen nu al terabytes aan data-opslag door met één plek voor storage te werken."
Ook KPN maakt Hadoop belangrijk
Net als ING is ook KPN bezig met het opzetten van een datameer, onthult programmamanager big data Fred Heukels. Maar het vervangen van bestaande systemen gebeurt bij de telecomprovider slechts mondjesmaat, laat staan dat de aanbieder van plan is het complete datawarehouse naar Hadoop te brengen.
Toch stelt het datameer van KPN het bedrijf in staat om van 'silo channel' naar 'multichannel' analyses te gaan. "We bouwen hiermee aan een 360 degrees customer view. Het technisch inrichten van het netwerk is niet alleen een technisch vraagstuk, maar heeft ook alles te maken met het bieden van de beste klantervaring. Deze moet te voorspellen zijn en zichzelf optimaliseren, waardoor klanten tevredener worden."
Met andere woorden: KPN gebruikt big data om op basis van klantgedrag de dienstverlening te verbeteren en ze eventueel nieuwe diensten aan te raden. In een vraaggesprek met CIO.nl geeft Heukels aan dat KPN geen plannen heeft om data naar partners te brengen om er zo geld aan te verdienen, iets dat Vodafone bijvoorbeeld doet met TomTom om verkeersdrukte te tonen. "Datamonetization is bij ons niet aan de orde."
Data blijft langer opgeslagen, ondanks verdwijnen bewaarplicht
Wel moet het de operationele efficiency bij KPN verder verbeteren. "We merken al dat deze dankzij big data groter wordt. Vroeger gooiden we netwerkdata weg, nu blijven we het zo lang mogen behouden en combineren we het met allerlei bronnen om er in een later stadium alsnog gebruik van te maken", vertelt Heukels.
Privacy staat bij KPN voorop. "Dat is voor ons een van de belangrijkste zaken en dat respecteren we enorm. Technologie hebben is één, maar je moet ook oog hebben voor mensen en processen eromheen. Dat wordt vaak vergeten. Echte waarde kun je pas halen als business change plaatsvindt. Er is echt sprake van een journey waarbij we nu aan het begin staan."
Databestuurder
Gedurende die 'journey' kijkt KPN onder meer naar de kansen die het aanstellen van een Chief Data Officer biedt, onthult Heukels aan CIO.nl. Ook ING denkt over het instellen van die rol. Zwart: "We gaan een CDO echt nodig hebben. Hij of zij moet met marketing gaan kijken hoe de dienstverlening naar de klant verder kan verbeteren. Maar ook is hij of zij nodig voor het regelen van data-ownership binnen het gehele bedrijf."
Geen enkel systeem is 100% veilig. Dus mocht een hacker zichzelf toegang verschaffen, heeft hij tenminste alle data bijelkaar om in te zoeken.
Reageer
Preview