
Internet of Things draait om data en niet om dingen
Overal hoor je de term 'Internet of Things' terugkomen. Maar het zijn niet de dingen die nieuwe uitdagingen opwerpen.
Onderzoeksbureaus koesteren enorme verwachtingen bij het Internet of Things (IoT). Zo verwacht IDC dat het groeit van een markt waarin nu al ruim twee biljard dollar in omgaat, naar een markt die in 2020 7,1 biljoen dollar zal beslaan. Met andere woorden: connectiviteit gaat gigantisch toenemen.

Internet of Things draait om data en niet om dingen
Onderzoeksbureaus koesteren enorme verwachtingen bij het Internet of Things (IoT). Zo verwacht IDC dat het groeit van een markt waarin nu al ruim twee biljard dollar in omgaat, naar een markt die in 2020 7,1 biljoen dollar zal beslaan. Met andere woorden: connectiviteit gaat gigantisch toenemen.
En juist dit jaar is de groei in devices enorm, zo laat onderzoek van BI Intelligence zien. In 2014 groeide het aantal met internet verbonden apparaten in de wereld nog met 33 procent, maar dit jaar zal die groei 76 procent bedragen. Daarna vlakt het af, maar zien we gestaag de toepassingen in thuissituaties, in overheid(sinfrastructuur) en het bedrijfsleven toenemen.
Maar het zijn niet de aantallen apparaten waar je als bedrijf rekening mee zou moeten houden, vindt Microsoft. "Het gaat niet om de dingen. We zijn nog lang niet op het punt aangeland dat overal sensoren geplaatst worden", zegt IoT-directeur Lee Hickin van Microsoft Australië. "De transformatieve waarde in het IoT is het bouwen op data."
5x zoveel apparaten als in 2010
Hickin ziet dat allerlei leveranciers inspringen op het aanbieden van integraties met het IoT omdat veel bedrijven ook echt merken dat het aantal apparaten binnen hun organisatie groeit. In veel gevallen is er sprake van wel een vervijfvoudiging ten opzichte van de aantallen waar IT-leiders vijf jaar geleden mee te maken hadden. En die trend zet verder door.
"De uitdaging voor bedrijven is deze apparaten op een betekenisvolle manier te integreren en iets te gaan doen met de kracht van de gegenereerde data", vertelt hij tegen ARNnet.com.au.
Inzichten uit IoT-data, afkomstig van devices die met het bedrijfsnetwerk verbonden zijn, kunnen door organisaties gebruikt worden om klantenservice te verbeteren, omzet te vergroten of kosten te besparen. Toch laat onderzoek van Microsoft Australië zien dat slechts 26 procent van de bedrijven iets met het IoT doet; voor Europa zal die situatie niet veel anders zijn. 53 procent die wel één of meerdere IoT-projecten heeft lopen, merkt toegenomen productiviteit en efficiency binnen de organisatie.
'Je moet wel mee om te overleven'
Zodra bedrijven die nu nog niets met het IoT doen gaan merken dat projecten voordelen opleveren, zal een sneeuwbaleffect optreden, denkt algemeen directeur Foad Fadaghi van het onderzoeksbureau Telsyte. "De real-time data afkomstig van IoT-apparaten leidt een nieuw tijdperk van productiviteit in dat cruciaal wordt voor alle bedrijven, ongeacht sector, die internationaal competitief willen blijven."
Telsyte raadt aan klein te beginnen. IoT-projecten worden namelijk al snel complex en te groot als bedrijven door alle lagen van de organisatie de voordelen ervan willen plukken. Ook spelen gebrek aan kennis en hoge kosten bedrijven parten. Telsyte raadt daarom aan met IoT clouddiensten of managed oplossingen te beginnen waarvoor je enkel naar gebruik hoeft te betalen, je snel kunt starten en je risico's relatief klein blijven.
Nieuwe partners nodig
Uit wereldwijd onderzoek van Accenture blijkt dat vier op de vijf bestuurders denkt dat het IoT sectoren gaat hervormen waardoor met nieuwe partners moet worden samengewerkt, soms binnen maar ook buiten de eigen branche. Een voorbeeld hiervan is Philips, dat toenadering zocht tot Salesforce.com om een platform te bouwen dat op een nieuwe manier gezondheidszorg aanbiedt. Het platform stelt ontwikkelaars in staat nieuwe toepassingen te ontwikkelen en laat artsen en patiënten kennis delen en samen beter benutten.
"7,1 biljard dollar" : een miljoen-miljard dollar? Volgens mij zit u er een factor 1000 naast. Of een factor miljoen er naast? De Engelse term billion is in het Nederlands gewoon: miljard. In de VS en het UK gebruiken ze korte schaal- en in Nederland lange schaalverdeling.
Reageer
Preview