
Communiceren kunt u leren
Als u beter wilt communiceren moet u uzelf bij elke toespraak, vergadering of gesprek vijf vragen stellen.
Als u beter wilt communiceren moet u uzelf bij elke toespraak, vergadering of gesprek vijf vragen stellen.

Communiceren kunt u leren
Als u beter wilt communiceren moet u uzelf bij elke toespraak, vergadering of gesprek vijf vragen stellen.
Een goede leider beschikt over een combinatie van zelfkennis en inzicht hoe hij overkomt op anderen. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is niet eenvoudig, maar kan helpen als u een toespraak moet houden, in een vergadering zit of een één-op-één-gesprek hebt met een collega.
Hoewel veel mensen denken dat een dergelijke 'executive presence' een combinatie van een sterke persoonlijkheid en vertrouwen vergt, gaat het veeleer om authenticiteit. "Mensen moeten u geloven en respecteren omdat ze denken dat u authentiek bent", legt Carol Keers, één van de auteurs van 'Seeing Yourself As Others Do: Authentic Executive Presence at Any Stage of Your Career' uit.
Het gaat daarbij zowel om interne als externe authenticiteit. "Interne authenticiteit is menen wat je zegt. En externe authenticiteit is zeggen wat je bedoelt."
Veel CIO's schieten daarbij tekort. Ze kunnen hun boodschap niet met voldoende passie en persoonlijke betrokkenheid overdragen. "CIO's hebben vaak prima verhalen te vertellen, maar als je naar ze luistert, krijg je vaak het idee dat ze een overlijdensbericht voorlezen."
Stem verheffen
De Nederlandse CIO Frits de Vroet die voorheen bij DHL Logistics werkte en nu actief is voor een bedrijf in Australië, kan daarover meepraten. Op een cursus leerde hij om zijn stem wat te verheffen en om wat vaker te lachen als hij anderen bij het gesprek betrok.
"Ik ben gepassioneerd over het werk dat ik doe, maar ik toon het soms niet genoeg. Mensen krijgen daardoor het idee dat ik niet echt geïnteresseerd ben", zegt De Vroet. "Je moet uit je comfort zone. De dingen die je verandert, lijken voor buitenstaanders misschien heel klein, maar voor jezelf kan het een grote stap zijn."
OPPOV-techniek
Keers adviseert gebruik te maken van een techniek die 'Other Person's Point Of View' (OPPOV) wordt genoemd. Daartoe moet u uzelf vijf vragen stellen: drie over uw publiek en twee over uzelf.
1. Waar worden de toehoorders voor beloond? Worden ze betaald om omzet te genereren, de boel draaiende te houden of om het marktaandeel te vergroten?
2. Waardoor worden de toehoorders gemotiveerd? Waar hebben ze beroepsmatig een hekel aan en wat vinden ze beroepsmatig te gek? Willen ze een promotie, respect van hun collega's of meer tevredenheid in hun werk?
3. Waar zijn de toehoorders bang voor? Willen ze niet voor gek staan? Niet worden ontslagen? Of niet worden genegeerd door de directie?
4. Wat voor zaken doe ik die dit verergeren? Wees eerlijk: wat voor negatieve gevolgen heeft IT voor hen? Gebruikt u het budget op een manier die ze niet begrijpen?
5. Wat kan ik doen om de zaken te verbeteren? Wat heeft u hun te bieden?
Volgens De Vroet werkt het stellen van deze vragen prima. "Het toepassen van de OPPOV-techniek zorgt ervoor dat je je beter kunt verplaatsen in de toehoorders en je beter kunt voorbereiden op wat je wilt zeggen. Het verandert niets aan waarin je gelooft, maar wel aan de manier waarop je dat communiceert."
Reageer
Preview