
Heeft jouw telecomprovider je in een wurggreep?
Dat is dan wel een beetje je eigen schuld.
We kijken er vaak overheen, onze contracten die we hebben afgesloten met onze telecomproviders. Een beetje gemeengoed toch, zo'n contract? Maar is dat zo?

Heeft jouw telecomprovider je in een wurggreep?
We kijken er vaak overheen, onze contracten die we hebben afgesloten met onze telecomproviders. Een beetje gemeengoed toch, zo'n contract? Maar is dat zo?
Het is maar de vraag of we zo makkelijk moeten omgaan met onze verbintenissen met telecomproviders. Ja, mobiele telefonie is niet zo spannend meer, maar uiteindelijk blijken de details toch wel belangrijk als het erop aankomt. Hoe zit het met jouw contract?
De beweegredenen daargelaten (marketing natuurlijk) zijn cijfers die uit een onderzoek van PanelWizard zijn gekomen, op zijn minst alarmerend. Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers, zo'n 45 procent, zit vast aan een contract en kan niet overstappen naar een andere provider zonder een hoge boete te betalen, concludeert het onderzoeksbureau.
Opdrachtgever van dat onderzoek is de zakelijke provider Voys, een spin-off van TNO dat maar wat al te graag die zakelijke telecommarkt wil openbreken. En daarom ook uit de onderzoeksresultaten concludeert dat de zakelijke telecommarkt "op slot" zit. Maar laten we eens kijken wat die onderzoeksresultaten zijn.
Ondernemers eisen kwaliteit
Het onderzoek is volgens PanelWizard gehouden onder 304 Nederlandse ondernemers, zowel in het MKB als in het grootbedrijf. Daarvan vindt 57 procent een lange contractduur de verkeerde focus van de telecomprovider, die zich volgens de ondernemers beter kunnen profileren op kwaliteit als het gaat om klantbehoud,
Het onderzoek geeft meer cijfers. Zo zegt twee derde van de ondernemers die wel overstappen tijdens de looptijd van een contract dat zij een boete betalen van meer dan 500 euro. En 4 procent zegt zelfs dat ze een boete van 5000 euro moesten betalen om naar een andere provider te kunnen. Dan moet de nood wel erg hoog zijn.
Niet verwonderlijk is dan ook wel de wens van de ondernemers dat zij het belangrijk vinden dat contracttermijnen flexibel moeten worden gehanteerd en dat er ook kortere contracttermijnen tot de mogelijkheden moet behoren.
Dat doet toch de vraag opwerpen of ondernemers, of althans degenen die de contractbesprekingen doen voor de onderneming, wel alles uit de kast halen in de onderhandelingen met potentiële leveranciers. Het blijft immers een spel: de leverancier heeft weinig baat bij een zo kort mogelijke contractduur omdat hij zoveel mogelijk langetermijnomzet wilt realiseren. Dat is immers de basis voor verdere groei. De klant daarentegen kijkt naar mogelijkheden om elk jaar wat van zijn kosten te dempen.
Het gaat om prijs, niet om kwaliteit
Dat de ondernemers in het onderzoek van PanelWizard zeggen dat ze providers hoofdzakelijk kiezen op kwaliteit is nobel op papier, maar zelden in de praktijk gebracht. Flexibele opzegtermijnen zonder extra kosten, of kortlopende contracten, betekenen alleen maar dat de ondernemer steeds sneller kan kiezen voor een nog goedkopere provider. En dat betekent dat diezelfde providers steviger moeten gaan concurreren op prijs, en minder op kwaliteit. De neergaande spiraal laat zich raden.
Kijk daarentegen eens in het onderlinge spel van tijdens de contractbesprekingen wat aanbieder en (potentiële) klant beide aan meerwaarde uit de relatie kunnen halen. Spreek evaluatiemomenten af, waarbij je geregeld bekijkt of die gezamenlijke waarde nog wel uit die relatie wordt gehaald. Acteer als een serieuze partner van de telecomprovider en niet als willig slachtoffer, al dan niet terecht.
Tja ik bel al 8 jaar via voip.
Laatste 4 jaar met eine freepbx centrale achter firewall en met toegang voor geselecteerde ip adressen op internet.
Als veiligheid alles via prepaid.
Vop nummers uit bijv België of Uk zijn eenvoudig toe te voegen als binnenkomende lijnen.
Werkt goed en goedkoop en ben niet afhankelijk van providers.
Nadeel, je moet er zelf iets kennis voor hebben, geen plug en play maar werkt goed en goedkoop.
dat die ik principieel niet.
Ik mis de term 'abonnement' en 'contract', daarbij wat heeft een 'provider er mee te maken als jij naar een ánder gaat? Het is geen energieleverancier.
Mijn leverancier is geen 'partner' - die zit thuis; ik neem een dienst af en betaal daarvoor.
Reageer
Preview