
Het werkelijke probleem van unified communications
Al 20 jaar loopt UC te tobben en wordt de grote belofte van krachtige communicatie niet ingelost. Wat moet er gebeuren?
Gebruikers willen niet geconfronteerd worden met uitgebreide, complexe clients om te communiceren; ze willen overal en op elk apparaat kunnen communiceren.

Het werkelijke probleem van unified communications
Gebruikers willen niet geconfronteerd worden met uitgebreide, complexe clients om te communiceren; ze willen overal en op elk apparaat kunnen communiceren.
Unified communications (UC) bestaat al een jaar of twintig en in die tijd is het helemaal niks geworden, ondanks aanhoudende promotie door de techindustrie. UC poogt via een enkel computergebaseerd systeem alle communicatie die een persoon uitvoert af te handelen; denk daarbij aan telefonie, video, chat en het delen van documenten.
Helaas maakt de samenvoeging van deze onderdelen UC tot een regelrecht monster. Je moet een one-size-fits-all dienst (die lokaal of in de cloud draait) afnemen en ervoor zorgen dat iedere gespreksdeelnemer over compatible tooling beschikt. Dat maakt deze vorm van communiceren lastig overal mee te nemen, en dat zou voor communicatie wel moeten gelden.
Het verstrekken van USB-headsets voor thuis- en werk-pc's vormt maar het begin. Iedereen heeft dezelfde of compatibel clientsoftware nodig en een goede dataverbinding. Bij de huidige generatie oplossingen staat de Mac-gebruiker vaak in de kou - hetzelfde geldt ook nog te vaak voor bezitters van smartphones en tablets.
Als je de cloudgebaseerde softwaretools van Office 365 gebruikt, weet je hoe incompatible deze zijn van platform tot platform. En dat terwijl Microsoft meer dan een decennium hieraan gewerkt heeft.
Aan de andere kant van het spectrum vertrouwen systemen van Cisco en Avaya sterk op propriëtaire hardware waardoor gebruik beperkt blijft tot vergaderruimte en medewerkers op kantoor. Hoe dan ook, je zit altijd met een oplossing die niet goed op de realiteit van de zakelijke wereld aansluit.
Een antwoord kan zijn zeer compatibel en consistente UC-apps uit te brengen voor de belangrijkste platforms van deze tijd: Windows, OS X, iOS en Android. Maar tot dusver is geen enkele leverancier daar echt in geslaagd.
Microsoft lijkt de enige UC-provider die het via Lync lijkt te proberen. Maar net als voor Outlook, Office en OneDrive/SharePoint geldt ook voor Lync dat het met grote compatibiliteitsproblemen tussen versies kampt. Hoe mobieler, meer multiplatform en locatieflexibel je werknemers werken, hoe minder je er echt gebruik van kunt maken.
Ik denk dat we een ander antwoord nodig hebben, namelijk door communicatie niet als een issue van samenvoegen maar van distribueren te benaderen. Zo'n denkwijze stelt de portabiliteit van communicatie voorop, of op zijn minst van de kern. Als dit het belangrijkst is, moet je betrouwbaar vanaf je werkpc, thuispc, smartphone op het vliegveld of tablet in Starbucks kunnen communiceren.
Om dit te bereiken moeten we dikke, onhandige clientapps zoals Microsoft ze levert niet meer willen; zelfs al zouden deze meer compatibel worden, dan nog zouden ze veel mensen afschrikken. In plaats daarvan moeten het diensten worden voor een publiek wiens clients en locaties zich overal kunnen bevinden.
Op een smartphone is het logischer dat messaging, telefonie en videoconferencing losse apps kennen in plaats van dat ze zijn samengepakt een UC-tool; zo'n context past beter bij een klein scherm en beperkte mogelijkheden van input.
Reageer
Preview