Flinke tekorten aan hard drives in komende halfjaar

door

hd

door

Achtergrond - De overstromingen in Thailand hebben verstrekkende gevolgen voor de fabrikanten van hard disk drives (HDDs).

Hoewel vendors ervan uitgaan dat ze hun meest waardevolle klanten - producenten van computersystemen - gewoon kunnen blijven voorzien van voorraden, zal de consumentenmarkt hoogstwaarschijnlijk zwaar getroffen worden door tekorten en prijsstijgingen, zo verklaren analisten.

Twee in deze markt gespecialiseerde onderzoeksbureaus, IHS iSuppli en IDC, voorspellen dat de totale tekorten als gevolg van de overstromingen van fabrieken in Thailand de komende zes maanden 25 tot 28 procent zullen bedragen.

Hardst getroffen

De grootste producent van harde schijven, Western Digital, zal naar verwachting het hardst worden getroffen. IDC verwacht dat driekwart van de productiecapaciteit van Western Digital tijdelijk gesloten zal worden.

IHS iSuppli verwacht dat het aantal geleverde harde schijven in het laatste kwartaal van dit jaar 27,7 procent lager zal uitkomen op 125 miljoen (in het derde kwartaal werden er nog 173 miljoen verscheept).

Gebruikers moeten rekening houden met prijsstijgingen van ongeveer 10 procent. "Je zult zien dat pc-makers de prijzen voor sommige producten zullen verhogen. Consumenten zullen dus met prijsstijgingen te maken krijgen vanwege de hogere HDD-prijzen", aldus John Rydning, vice-president onderzoek bij IDC.

Pijnlijke tijd

Hoewel niet helemaal valt te voorspellen welke klanten de voorkeur krijgen, ligt het voor de hand dat fabrikanten in de eerste plaats bepaalde enterprise systeembouwers zullen voorzien, verwacht Rydning. Consumenten die schrijven in de winkel kopen, staan in ieder geval onderaan. De prijzen zijn de afgelopen weken al flink gestegen, ook in Nederland.

"We gaan ervan uit dat de HDD-sector in maart weer kan produceren op het niveau van voor de overstromingen, maar de voorraden zullen op dat moment op een extreem laag niveau liggen", aldus Rydning. "Voor de meeste HDD-klanten wordt de periode december-februari een pijnlijke tijd."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

westerndigital

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.