Meeste bedrijven geven te veel uit aan licenties

door

geld

door

Achtergrond - Veel bedrijven besteden te veel geld aan softwarelicenties, omdat ze niet goed bijhouden welke software ze in gebruik hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van License Dashboard, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het beheer van software, onder Britse bedrijven.

Volgens de meeste softwarelicentiecontracten zijn bedrijven verplicht om een overzicht bij te houden van elke aanschaf en upgrade die ze uitvoeren. Grote bedrijven laten dit proces echter vaak versloffen. Hoewel ze op de hoogte zijn van de risico's van het gebruik van ongelicenseerde software, hebben veel bedrijven toch moeite om vast te stellen welke licenties vernieuwd moeten worden.

Volgens Sean Robinson, marketing director bij License Dashboard, is het resultaat in veel gevallen dat organisaties veel geld uitgaven aan licenties die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Complexe licentieprogramma's

Robinson legt de schuld voor het grootste deel neer bij de software-vendors die maar al te vaak complexe licentieprogramma's hebben. Bij Microsoft Access 2010 zijn er bijvoorbeeld 24 verschillende manieren waarop een organisatie dat product kan kopen.

Resellers hebben over een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze de juiste licenties aanschaffen voor hun klanten, vindt Robinson. “Maar als een klant niet weet wat hij echt nodig heeft, is het erg lastig voor een reseller om een juiste beslissing te nemen.

Serieuze bedragen

“Volgens Gartner is 60 procent van het portfolio van de organisaties overgelicenseerd", aldus Robinson. “Wij denken dat goed management van het licentieproces kan leiden tot een besparing van 30 tot 40 procent van de software-uitgaven. Dat zijn serieuze bedragen."

Het mag niet verbazen dat License Dashboard daarbij kan helpen. Het bedrijf biedt een management tool aan om organisaties te helpen met het bijhouden van de software die in gebruik is.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.