Social media net zo belangrijk als sollicitatiebrief

door

web2.0, blogs, wiki

door

Achtergrond - Ook al schrijft u nog zo'n goede sollicitatiebrief, de kans is groot dat een werkgever meer over u te weten probeert te komen via social media.

Uit een onderzoek van het Britse psychologiebedrijf OPP onder duizend werknemers in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, blijkt dat 56 procent van de ondervraagden de social media-profielen van potentiële nieuwe werknemers checkt.

Tegelijkertijd laat 27 procent van de respondenten weten zelf niet erg gelukkig te zijn als toekomstige werkgevers dat bij hen zouden doen. Ook interessant is dat 37 procent zegt zich online anders voor te doen dan in het echte leven. In dat geval kan het misleidend zijn om af te gaan op de informatie op social media.

Vermoorden

Social media kunnen grote gevolgen hebben voor uw carrière, schrijft Lisa Vaas van security-bedrijf Sophos op het weblog Naked Security. Bekende voorbeelden in de Verenigde Staten zijn natuurlijk politici als Anthony Weiner en Chris Lee die hun zetel in het Huis van Afgevaardigden moesten opgeven nadat ze 'ongepaste' berichten hadden verstuurd via Twitter en Craigslist.

En in Nederland zette Centric in 2005 al eens een gedetacheerde werknemer op straat nadat hij op zijn weblog had geschreven hoe hij zijn collega's vermoordde.

Onterecht ontslag

OPP adviseert werknemers om hun Facebook-profiel af te sluiten. Op die manier kunnen alleen vrienden zien wat u schrijft. Voor wat betreft LinkedIn adviseert OPP om u te gedragen alsof u op een professioneel netwerk-evenement bent (“zonder de gratis drank!").

Ook werkgevers moeten volgens OPP oppassen met het gebruik van informatie op sociale netwerken. Misbruik van de daar aangetroffen informatie kan leiden tot beschuldigingen van een onterecht ontslag.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.