CIO's moeten niet vasthouden aan het verleden

door

EPD

door

Achtergrond - 'Zo doen we dat hier nu eenmaal'. Het is het argument waarmee ooit de introductie van de pc op de werkvloer werd tegengehouden. Maken CIO's nu dezelfde fout met de cloud en de smartphone?

Ik zal het gesprek dat ik in 1984 had met het hoofd IT van Pizza Hut nooit vergeten. Destijds maakte Pizza Hut louter gebruik van een mainframe. Het hoofd IT was ervan overtuigd dat daar geen verandering in zou komen: pc's waren in zijn ogen speelgoed, ze zouden nooit een plaats verwerven in zijn organisatie.

Hij zag het vanzelfsprekend verkeerd. Pc's werden de belangrijkste technologie voor medewerkers van Pizza Hut. Ze maakten er spreadsheets mee, schreven er memo's op en gebruikten de pc voor presentaties.

Just do it!

Het gebeurt vaker dat de afdeling IT of de CIO een technologierevolutie niet goed inschat. Ze zijn gespecialiseerd in het beheer van wat er al is, en negeren daarom de wensen van eindgebruikers die overtuigd zijn van het potentieel van nieuwe technologieën. Oja, en IT wil natuurlijk ook graag op de centjes letten: en al die noviteiten kosten vanzelfsprekend alleen maar geld.

Vandaag de dag zien we hoe werknemers hun voordeel doen met cloud-diensten, smartphones, tablets en app stores. Eindgebruikers willen resultaten boeken en als dat beter gaat zonder de in-house ERP- of CRM-applicaties, dan doen ze het zonder. Ze opereren volgens het Nike-motto: just do it!

Krampachtig

Dit maakt de CIO extreem kwetsbaar. Een CIO die krampachtig blijft vasthouden aan het verleden en die bestuurders ervan wil weerhouden om gebruik te maken van hun favoriete tablet, wordt daar niet bepaald populairder door.

Verstandige CIO's kiezen er daarom voor hun gesprekspartner een stap voor te zijn. In plaats van in het defensief te schieten en te pleiten voor het behoud van de status quo kijken zij naar nieuwe mogelijkheden, waarmee de business een concurrentievoordeel kan behalen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.