Cloud: riskant maar toch gebruiken

door

regen

door

Achtergrond - Werknemers gebruiken regelmatig consumenten-cloud-diensten. Zelfs als ze vrezen dat daar een zeker risico aan kleeft.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Britse security-bedrijf Sophos onlangs hield tijdens Infosec Europe. Het bedrijf ondervroeg 214 bezoekers van de security-beurs naar hun ideeën over en het gebruik van de cloud.

Van de respondenten gebruikt 45 procent van de ondervraagden diensten zoals Dropbox voor het opslaan en uitwisselen van bestanden. Een nog groter percentage (64 procent) vindt dat dergelijke diensten eng zijn: ze vrezen voor security-gaten.

Onverstandig

De uitkomsten van het onderzoek laten volgens Sophos zien dat mensen - of in ieder geval mensen die security-beurzen bezoeken - op de hoogte zijn van de risico's van cloud-diensten voor de consument.

Opmerkelijk genoeg doen werkgevers volgens Sophos maar weinig om het gebruik van dergelijke diensten te controleren. Chris Pace van Sophos meent dat dat onverstandig is.

Lekken

“Het opslaan, delen en uitwisselen van bestanden in de cloud is simpelweg te eenvoudig. Het biedt te veel onweerstaanbare extra storage-ruimte, waar werknemers graag gebruik van maken."

Het risico bestaat er volgens Pace uit dat op die manier gevoelige data kunnen lekken. “Consumentenoplossingen als Dropbox voldoen niet aan de eisen die er in de enterprise worden gesteld."

“Veel bedrijven laten het gewoon aan de gebruiker over. Zij moeten maar een beslissing nemen of de corporate data bij dergelijke diensten in veilige handen zijn."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

onderzoek, sophos, cloud computing

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.