
Op naar één uniform wereldwijd systeem
CIO Jan van de Wouw van scheepbouwer staat IHC voor een enorme uitdaging om te kunnen blijven concurreren met Azië.
IHC Merwede is een van de laatste Nederlandse bolwerken van de hoogwaardige maakindustie. Hoe reageert CIO Jan van de Wouw op de razendsnel voorschrijdende internationalisatie en de sterk toenemende concurrentie uit China en Singapore?

Op naar één uniform wereldwijd systeem
IHC Merwede is een van de laatste Nederlandse bolwerken van de hoogwaardige maakindustie. Hoe reageert CIO Jan van de Wouw op de razendsnel voorschrijdende internationalisatie en de sterk toenemende concurrentie uit China en Singapore?
IHC Merwede bouwt schepen. Hoe belangrijk is IT daarbij?
IHC Merwede is leverancier van efficiënte schepen en equipment voor bagger- en natte mijnbouwactiviteiten. Daarbij is IT absoluut een bedrijfskritisch onderdeel. Wij proberen ons te onderscheiden met innovatieve producten. Wie een schip met alle daarbij behorende apparatuur bij ons koopt, koopt meestal niet het goedkoopste schip, maar wel het schip waarmee het meeste geld verdiend kan worden.
De schepen die wij maken zijn vrijwel altijd custom build, en we zijn in staat om heel scherp de gemaakte afspraken ver de oplevering na te komen. Zonder IT is dat uiteraard onmogelijk. Zo werken we met 2D en 3D CAD-tekenprogramma’s en een complex projectplanning systeem dat een enorme hoeveelheid complexe werkzaamheden kan samenbrengen. Die twee gecombineerd, dus zorgen dat het bestelde schip customer specific op de juiste datum operationeel voor de deur ligt, vormen onze belangrijkste usp.
Verder zorgen we ook voor wereldwijde 24/7 ondersteuning én opleidingsprogramma’s die onze klanten in staat stellen de geleverde apparatuur optimaal te gebruiken.
Welke uitdagingen gaan samen met bouwen van apparatuur op deze enorme schaal?
Veel van onze projecten zijn redelijk uniek. Zo hebben we onlangs een van de grootste monohull kraanschepen ter wereld geleverd aan Seaway Heavy Lifting. Het gehele project is gedesigned en engineered op basis van specificaties van de klant. Door de toepassing van nieuwe innovatieve producten en concepten loop je tegen allerlei situaties aan waar je eerder nooit mee te maken hebt gehad. Technologie gedraagt zich op deze schaal heel anders dan je zou verwachten op basis van eerdere ervaringen met kleinere projecten.
Als Group IT worden we daarom in een vroeg stadium ingeschakeld om te kijken of, en zo ja welke speciale tooling we nodig zullen hebben. Aangezien het gaat om unieke situaties, moeten die vaak door ons worden ontwikkeld of bij specialisten aangeschaft worden. Een drijvend schip met een kraan van ongekende zwaarte en omvang reageert bijvoorbeeld heel anders op golfslag dan een kleiner schip. Om te voorkomen dat zo’n megakraan constant omhoog en omlaag schiet moet alles extreem nauwkeurig worden doorberekend met zeer krachtige applicaties. Dat geldt ook voor de apparatuur waarmee we ons met onze Belgische partner Deme richten op ‘natte’ mijnbouw, dus het winnen van delfstoffen op soms wel kilometers onder het zeeoppervlak.
Om in die snel groeiende behoefte aan rekenkracht te voorzien scannen we continu de markt op de laatste mogelijkheden. Dankzij ons nieuwe datacentrum, dat we hebben ingericht in samenwerking met Imtech, kunnen we berekeningen die tot voor kort een week duurden nu binnen enkele uren afronden. Dat geeft ons een belangrijke voorsprong op de concurrentie.
Hoe zorg je dat dergelijke essentiële behoeftes op tijd worden opgepakt?
Onze Groep IT loopt als een rood lint door alle business units, en onze IT-ers zitten zeer regelmatig aan tafel met de businesszijde. Als er in de units succesvolle nieuwe technologie of oplossingen worden ontwikkeld, zijn wij degenen die er voor zorgen dat deze knowhow ook bij andere units terechtkomt. Veel van deze units draaien rond planning, projectmanagement en engineering, en delen dus ook dezelfde uitdagingen en behoeftes. In sommige gevallen nemen wij daarbij het voortouw. Door de toenemende internationalisatie zagen we bijvoorbeeld dat er een sterk stijgende behoefte aan overleg tussen medewerkers op verschillende plekken in de wereld.
Ons bedrijf heeft inmiddels vestigingen in Europa, Azië, Noord en Zuid-Amerika, die voortdurend in wisselende samenstellingen met elkaar samenwerken. Twee jaar geleden zijn we daarom begonnen met de implementatie van Microsoft Lync. Die zit nu standaard op de nieuwe werkplek die momenteel wordt uitgerold. Daardoor hebben medewerkers bij vrijwel alle units nu de mogelijkheid om snel te schakelen met collega’s, of dat nu chatsessies of pc-2-pc meetings zijn. En inmiddels werkt dat ook met klanten en leveranciers. Voor ons is dat een echte killer app. Het interne reisbureau checkt daarom standaard eerst of meetings ook via Lync kunnen plaatsvinden. Dat scheelt een hoop geld, en dat is belangrijk in een tijd dat de marges sterk onder druk staan.
Op afstand communiceren gaat zo dus efficiënter. En het onderliggende applicatielandschap?
Om die wereldwijd zoveel mogelijk gelijk te schakelen zijn we onlangs gestart met het programma ‘One IHC Merwede’. Daarbij pakken we wereldwijd onze processen, definities, master data, systemen.... in feite onze hele manier van werken aan. Alles op een meer uniforme manier. Daartoe gaan we wereldwijd naar één ERP-systeem gegaan, één CRM-systeem en één PLM-systeem.
We zitten momenteel midden in het selectieproces, en zijn komende jaren druk met design, bouw, test en wereldwijde uitrol van dit nieuwe systeem. En natuurlijk heeft dat ook enorme impact op ons applicatieportfolio en onze ondersteuningsactiviteiten. Dat is dus met afstand mijn grootste uitdaging als CIO van het moment. Technologisch, maar zeker ook op het gebied van change management. We hebben er dan ook heel nadrukkelijk voor gekozen om onze businesskant het project te laten trekken.
De CFO staat aan het hoofd van het programma, met daarnaast de CEO en een aantal divisiedirecteuren. Daarmee wordt direct duidelijk dat het hier niet gaat om een nieuw IT-project, maar echt een breed gedragen wens binnen het bedrijf om de business verder te ontwikkelen in een internationale setting.
Hoe hou je op dat niveau alle ontwikkelingen bij als CIO?
Eerlijk gezegd: dat is bijna niet te doen. Het is daardoor bijna onvermijdelijk dat we regelmatig ons hoofd stoten, en dezelfde fouten maken die andere bedrijven ook gemaakt hebben. Vorig jaar stonden we bijvoorbeeld voor de keuze of we in Kuala Lumpur een bedrijf moesten inhuren of eigen mensen neer moesten zetten. We hebben toen voor de eerste optie gekozen, en een dappere poging gedaan om dat bedrijf op afstand aan te sturen. Daarop volgde helaas diverse miscommunicaties.
Lesson learned: zorg dat je overal zelf aanwezig bent en precies weet met wie je te maken hebt. Als je nu bijvoorbeeld aan DSM vraagt hoe ze dat hebben geleerd, komen ze waarschijnlijk met dezelfde verhalen. Daarom heb ik ook veel baat bij mijn lidmaatschap van het CIO Platform Nederland, en spreek ik regelmatig andere leden aan om te kijken hoe zij een bepaalde situatie hebben aangevlogen.
]Dat klinkt behoorlijk stressvol.
Misschien, maar dat is slechts één kant van de medaille. Jaren geleden las ik het boek The World is Flat van Thomas L. Freedman, waarin de digitale globalisering van de wereld wordt beschreven. Het is fascinerend om te zien hoe dat proces nu steeds verder doordringt in onze leef- en werkwereld. Ik was bijvoorbeeld net nog even bezig met ons Vietnamese team dat verantwoordelijk is voor de aansturing van onze industriële snijbranders in Nederland. Die kunnen aan de slag op basis van tekeningen die zijn uitgewerkt in China, Singapore of Brazilië.
In totaal werkten we met 30 verschillende engineerbureaus over de gehele wereld. Wij sturen onze tekeningen daarheen, zij werken de details uit en mailen de bestanden de volgende dag weer naar onze kantoren in Nederland. Om deel uit te maken van zo’n dynamisch en internationaal proces is vooral ook heel erg spannend en bevredigend.
Tweewekelijks interviewt Arnoud Groot een CIO uit het Nederlandse bedrijfsleven over het behoud van bedrijfscontinuïteit en veranderende rol van de CIO ten opzichte van IT en de business.
Reageer
Preview