Zes Gartner-voorspellingen voor 2014

door

MID's

door

Achtergrond - Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft. Toch doet analistenbureau Gartner een poging. Zes voorspellingen voor 2014...

1. IT-werkgelegenheid

Nieuwe IT-werkgelegenheid in het westen zal voor een belangrijk deel afkomstig zijn van snel groeiende Aziatische bedrijven. Een toenemend aantal succesvolle Aziatische bedrijven, voornamelijk afkomstig uit China en India, zal een beroep doen op IT-professionals, terwijl hun westerse concurrenten nog te lijden hebben onder de naweeën van de economische crisis.

2. Mobiele markt

Van de vijf grootste producenten van mobiele telefoons zullen er drie Chinees zijn. De traditionele producenten van mobiele telefoons worden van twee kanten in het nauw gedreven. Enerzijds kunnen ze aan de bovenkant van de markt geen weerwerk bieden aan Apple en Samsung. Anderzijds hebben ze aan de onderkant problemen met agressieve nieuwe spelers, zoals Huawei en ZTE. Chinese producenten kunnen profiteren van hun sterke positie op de thuismarkt, zeker voor goedkope instapmodellen. Ze zullen hun hegemonie uitbreiden naar andere regio's.

3. Malware

BYOD pakt niet louter positief uit. Devices die eigendom zijn van werknemers zelf zullen twee keer zo vaak geïnfecteerd raken met malware als devices die eigendom zijn van de werkgever. Om die reden moeten bedrijven die BYOD-initiatieven ontplooien, een duidelijk beleid opstellen, adviseert Gartner. Security-professionals moeten de berichtgeving over mobiele lekken beter in de gaten gaan houden en sneller reageren met updates.

4. Slimme apparaten

De software-uitgaven die samenhangen met slimme apparaten (zoals automaten of medische apparatuur) zullen met 25 procent groeien. Steeds vaker worden apparaten uitgerust met software en sensors die in verbinding staan met internet. Op die manier kunnen er data worden verzameld. Machine-tot-machine communicatie kan tot fors hogere softwarekosten leiden.

5. Wetgeving

Nog voor het eind van 2014 zal de Europese Unie richtlijnen uitvaardigen die er op gericht zijn om de werkgelegenheid in Europa te beschermen, zo verwacht Gartner. Dat zal er onder meer toe leiden dat de offshoring tot 2016 met 20 procent zal afnemen. Er komen wel nieuwe mogelijkheden voor de lagelonenlanden in Midden- en Oost-Europa.

6. IT-dienstverleners

Er zal een consolidatieslag plaatsvinden op de markt van IT-dienstverleners. Van de huidige top100 IT-dienstverleners zal daardoor 20 procent verdwijnen. De consolidatie wordt onder meer ingegeven door de economische onzekerheid en door de opkomst van nieuwe technologieën zoals de cloud, Big Data, mobiliteit en sociale media.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

toekomst, voorspellingen, Gartner

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.