Rekening houden met onzekerheid

door

onzeker

door

Achtergrond - Voorspellen is lastig, vooral als het de toekomst betreft. Hoe gaat u om met alle onzekerheid als CIO? Met welke trends en scenario's moet u rekening houden?

Hoe de toekomst eruit ziet, weten we niet. Maar dat betekent niet dat er niet voor kunnen plannen. Nu de rol van de afdeling IT belangrijker is dan ooit, is de uitdaging voor de CIO om klaar te zijn voor verschillende toekomstscenario's.

Dat is niet eenvoudig. Het Accenture Institute for High Performance heeft meer dan zestig factoren vastgesteld die impact hebben op de toekomstagenda van IT en op de rol die IT gaat spelen.

Mogelijke veranderingen

Veel leidinggevenden staan er voor open om de IT-organisatie op de schop de nemen. In een onderzoek onder 152 senior business executives en 162 IT-leidinggevenden blijkt dat veel leidinggevenden IT de meest voor de hand liggende afdeling vinden om helemaal opnieuw van de grond af op te bouwen.

Maar hoe kan men daaraan voldoen en tegelijkertijd een IT-strategie kiezen waar een heldere toekomstvisie achter zit? De eerste stap is vaststellen welke krachten de belangrijkste rol spelen bij de mogelijke veranderingen in de toekomst. Volgens ons zijn dat de volgende acht:

- De opmars van consument-IT, zoals smartphones en sociale netwerken

- Nieuwe concurrentie, afkomstig uit opkomende markten en van internetgebaseerde modellen

- De kwetsbaarheid van organisaties voor cyberaanvallen

- Grotere druk om efficiënter te werken

- Meer beslissingen op basis van data

- Een nieuwe benadering van innovatie

- De impact van geopolitiek en regulering

- De mogelijkheid van ontwrichtende rampen

Sta rustig stil bij deze mogelijkheden. Verscheidene genoemde factoren zijn veranderingen ten goede en bieden mogelijkheden voor bedrijven om meer waarde toe te voegen. Andere factoren, zoals de opkomst van consumenten-IT op de werkvloer, hebben een culturele impact die de werkvloer overstijgen en beïnvloeden.

Sommige factoren zijn duidelijk negatief en kunnen potentieel grote gevolgen hebben als bedrijven zich er niet goed op voorbereiden.

Grote tegenslagen

Deze mix vereist dat CIO's vraagtekens zetten bij een aanname die vaak voor waar wordt aangenomen bij de ontwikkeling van enterprise IT: namelijk dat alle ontwikkelingen gelijkmatig zullen verlopen in een wereld die steeds kleiner wordt door alle verbindingen en waar alle data en computerkracht exponentieel groeien.

Dat is zeker een manier om naar de toekomst te kijken, maar niet de enige manier. Sommige beleidsmakers en leidinggevenden houden rekening met grote tegenslagen: geopolitieke schokken die worden veroorzaakt door de financiële crisis en de wereldwijde economische malaise.

Zo heeft Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds gewaarschuwd dat de wereld kan afglijden naar een situatie die doet denken aan de jaren dertig: een situatie waarbij het vertrouwen plaatsmaakt voor wantrouwen, samenwerking verdacht is en landen in zichzelf gekeerd raken.

Radicaal verschillende scenario's

CIO's moeten daarom rekening houden met radicaal verschillende scenario's als ze plannen ontwikkelen voor toekomstige veranderingen. Als de globalisering op de oude voet doorgaat, wordt de uitdaging om zo te investeren in IT dat uw bedrijf de concurrentie voorblijft.

Maar wat te doen als de wereld protectionistischer en technofoob wordt? Dan wordt van IT een focus op security verwacht: terugtrekken van internet ten gunste van private netwerken en lokaal opereren.

Kruispunt

Tussen deze twee uitersten zitten verschillende andere scenario's. Rekening houden met maar één scenario is onverantwoordelijk. Om u voor te bereiden op de toekomst moet u niet alleen op technologie focussen. U heeft vanzelfsprekend de input van IT-professionals nodig, maar ook van niet-IT'ers: van werknemers, klanten en leveranciers.

Eenvoudig is dat allemaal niet, maar u moet met van alles rekening houden. We staan op een kruispunt met tal van mogelijke toekomstscenario's voor enterprise IT.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

toekomst, voorspellen, enterprise

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.