Kies uw doelen verstandig

door

handdruk, handen, handshake, afspraak

door

Achtergrond - Waaraan moet een project voldoen om tot een succes te worden? Er zijn een paar simpele voorwaarden waarmee u rekening moet houden.

We hebben honderden doelen die we nastreven - van hele simpele zaken tot grootse ambitieuze plannen. U kunt die doelen op verschillende manieren classificeren. Eén dimensie waarop u het nastreven van een doel kunt classificeren is bijvoorbeeld de vraag hoeveel controle u over het voltooien van een project hebt.

Een andere dimensie waar psychologen vaak naar kijken bij projecten, is de gemeenschapsdimensie: hoe belangrijk is het doel voor de mensen die belangrijk voor u zijn. Doelen die laag scoren op de gemeenschapsdimensie kunnen door degenen om u heen worden geblokkeerd.

Instelling

Volgens onderzoekers is één van de grootste problemen bij het bereiken van een doel de vraag wat dat doel betekent voor degene die zich het doel stelt. Hoe definieert u uw doel en wat is uw instelling bij het nastreven van dat doel?

Er is een makkelijke methode die u kan helpen bij het voltooien van uw projecten. Daartoe moeten de door u gestelde doelen aan de volgende voorwaarden voldoen:

- Alles dat gedaan moet worden, moet door u gecontroleerd kunnen worden.

- De uitkomst van het doel is belangrijk voor u.

- Werken aan het doel vereist leermomenten. Het is niet een middel om uw talenten te tonen.

- De uitkomst is niet alleen belangrijk voor u, maar ook voor de mensen om u heen.

- Het project is een uitdaging.

- U kiest er zelf voor.

Als een doel niet aan al die elementen voldoet, moet u overwegen of u het wel moet nastreven. Misschien moet u voor een doel kiezen dat u iets aanpast.

Tien deals

Neem bijvoorbeeld iemand van sales. Als zijn doel is om volgend jaar tien deals af te sluiten, dan stelt hij zich een doel waar hij niet zelf de controle over heeft. De klanten moeten immers meewerken en er zijn tal van economische factoren waar hij geen invloed over heeft.

Diezelfde sales-manager kan zich echter wel als doel stellen om alles wat mogelijk is te doen om die tien deals binnen te slepen. Door het doel op die manier te definiëren, houdt hij het doel meer in eigen hand. Hij hoeft zich niet langer zorgen te maken over zaken die buiten zijn macht liggen.

Verantwoordelijk

Zorg er bovendien voor dat u zelf uw doel kiest. Als de directeur langskomt om te zeggen dat een project volgende week af moet zijn, dan is dat niet uw doel. Uw doel is om een promotie te krijgen. En dat kan door het project binnen een week af te ronden.

Alleen u kunt uw doelen kiezen, en alleen u bent verantwoordelijk voor het behalen van die doelen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

doel, plannen

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.