Doelen halen: hoe moet dat?

door

Uitdaging

door

Achtergrond - Hoe komt het dat we ons voornemen om iets te doen, maar er vervolgens niet in slagen? Beschouw tegenslagen als een leermoment, niet als bewijs dat u te weinig talent heeft.

Het halen van doelen - of het nu gaat om doelen op het werk of in uw privéleven - blijkt in veel gevallen allesbehalve eenvoudig. En als u die doelen niet haalt, is dat minder triviaal dan u wellicht zou denken. Brian Little, psycholoog aan de Carleton Univeristy, stelt namelijk dat het vermogen om gestelde doelen te realiseren de belangrijkste graadmeter is voor de vraag of iemand gelukkig is.

De meeste mensen zijn hun hele leven bezig met het najagen van allerhande doelen. Op een willekeurig moment hebben we vaak wel honderd verschillende doelen - van triviale zaken als het kopen van een pak melk tot het belangrijke zaken als ontwikkelen van een filosofie waardoor iedereen op een andere manier naar de wereld gaat kijken.

Hoe komt het dat het voor sommige mensen zo lastig is om af te maken waaraan ze beginnen? Er zijn drie veelvoorkomende bronnen van frustratie:

1. Niet precies weten wat u wil

Mensen weten niet altijd wat ze willen. Daarom verpanden ze hun hart aan een project dat op het eerste gezicht nuttig lijkt, maar dat na verloop van tijd helemaal niet blijkt te zijn. Op het moment dat het nastreven van een doel minder aantrekkelijk wordt, verdwijnt ook de motivatie om het te bereiken.

2. Onrealistische doelen

Mensen kiezen soms voor doelen waarop ze zelf geen controle hebben. Of ze kiezen voor een doel dat simpelweg niet bereikt kan worden in de tijd die ze er voor vrijmaken.

3. Het doel uit het oog verliezen

Mensen houden zich niet aan het plan dat ze bedacht hebben om het doel te bereiken. Ze worden afgeleid door nieuwe mogelijkheden, en stellen het bereiken van hun oorspronkelijke doel om die reden uit.

Het nastreven en bereiken van doelen is het onderwerp geweest van de nodige onderzoeken. Met de uitkomsten daarvan kunnen CIO's hun voordeel doen - zowel bij het uitvoeren van projecten op het werk als thuis.

Procrastinatie

Neem bijvoorbeeld het onderzoek naar procrastinatie. Daaruit blijkt dat veel mensen hun belangstelling makkelijk kwijtraken als ze iets tegen hun zin moeten doen. Ook als ze niet gerust zijn op de uitkomst van een project of zich afvragen wat het project zal betekenen voor hun imago, gaan ze liever iets anders doen.

Als u weinig zeggenschap heeft over wat u doet, heeft u de neiging om als een slaaf te werken. Dat is niet efficiënt. De kans dat een project op die manier tot een goed einde wordt gebracht, wordt er een stuk kleiner door.

Instelling

Uit onderzoek van Carol Dweck van Stanford University blijkt dat u eerder geneigd bent het werken aan een opdracht uit te stellen als u aan die opdracht begint met het idee dat de uitkomst van die opdracht zal aantonen dat u talent heeft. Denk maar aan al die mensen die moeite hebben om hun proefschrift of een boek af te schrijven.

In zulke gevallen beschouwt u elke tegenslag als bewijs dat u niet het talent hebt waarvan u hoopt dat u het hebt. Volgens Dweck is het verstandiger om dergelijke projecten als leerproces te zien: de uitkomst is dat u er iets van leert. Met die instelling zeggen tegenslagen minder over uzelf. Als er een obstakel komt, dan leert u een manier hoe u dat obstakel kunt omzeilen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

succes, doel, plannen

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.