Zo gaat u met de financieel directeur om: 5 tips

door

geld,money,euro,briefjes

door

Achtergrond - In veel gevallen moet u uw budget zien los te peuteren bij de chief financial officer (CFO). Die speelt vaak een belangrijkere rol dan de CEO.

Maar hoe gaat u om met de CFO? Hoe kunt u uw boodschap het beste over het voetlicht brengen bij de financieel directeur. Blijven steken in technisch jargon is doorgaans geen verstandige strategie. De volgende vijf tips helpen wel als u de CFO wilt overtuigen.

1. Praat in euro's

Er is één taal die de CFO's prima begrijpen: die van geld. Als u komt vragen om extra uitgaven aan IT moet u zich eveneens van die taal bedienen.

Wat is de business case voor de IT-uitgaven waaraan u denkt? Leg de nadruk op het verbeteren van de productiviteit van werknemers, het verlagen van de kosten of het binnenhalen van nieuwe klanten.

2. U behoort tot dezelfde club

Hoewel CFO's IT vaak als een kostenpost zien, geven CIO's en CFO wel allebei leiding aan afdelingen die een impact hebben op de complete organisatie. Alle werknemers zijn afhankelijk van IT om hun werk uit te voeren en het bedrijf zou failliet gaan als er veel te veel zou worden uitgegeven.

Door de nadruk te leggen op het nastreven van gemeenschappelijke doelen kunnen de twee afdelingen overeenstemming bereiken over IT-uitgaven.

3. Verzet u niet tegen de consumerization of IT

Onderzoek laat zien dat werknemers alleen maar meer eigen apparaten en technologie zullen meenemen naar de werkplek. CIO's die die ontwikkeling niet willen ondersteunen, zullen zien dat afdelingen zelf consultants of IT-dienstverleners in de arm zullen nemen voor hulp.

Dergelijke uitgaven zullen worden opgemerkt door de CFO, die vermoedelijk weinig zin heeft in dubbele uitgaven. Werk daarom goed samen met andere afdelingen en ondersteun ontwikkelingen als de consumerization of IT.

4. Ontwikkel een wederzijds respect

Als er geld wordt uitgetrokken voor een technologie die behulpzaam is bij het behalen van belangrijke doelen van het bedrijf, dan zullen afdelingen dat merken.

Laten zien dat IT begrijpt wat de organisatie nodig heeft, kan leiden tot meer vertrouwen over en weer tussen de afdelingen IT en financiën. Dat vertrouwen en respect is nodig als CIO's willen dat CFO's geld uittrekken voor nieuwe technologieën.

5. Haal nieuwe klanten binnen

CIO's met verstand van zaken, kunnen technologie inzetten om producten en diensten te creëren waarmee het mogelijk is om marktaandeel binnen te halen. CFO's waarderen die mentaliteit. Leer daarom te bedenken hoe IT kan helpen met het genereren van business-waarde.

Het binnen de perken houden van de kosten zal ook in de toekomst belangrijk blijven voor CFO's en CIO's, maar geen van beide zal daar al te zeer van wakker liggen als er veel nieuwe klanten kunnen worden binnengehaald.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

CIO, budget, cfo

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.