CIO moet portfolio-strateeg worden

door

Augmented Reality

door

Achtergrond - Nu werknemers steeds makkelijker hun eigen technologieën kunnen kiezen, verandert de rol voor de CIO. Die moet portfolio-strateeg worden, stelt Craig Symons van Forrester Research.

De markt voor technologiediensten ondergaat een metamorfose richting business self-service nu diensten steeds makkelijker te gebruiken worden.

Nu het veel makkelijker wordt voor technisch onderlegde business managers en hun werknemers om hun eigen technologie te keizen, verandert ook de IT-organisatiestructuur en de verhouding met de business zoals die nu nog is.

Empowered BT

Om gelijke tred te houden met het tempo van de veranderingen, moet IT een nieuw model voor business technology (BT) ontwikkelen. Forrester noemt deze nieuwe vorm 'empowered BT'.

Empowered BT maakt het mogelijk om technologisch te innoveren binnen de business, terwijl er nog wel voldoende gecentraliseerde coördinatie is om de doelen voor de organisatie als geheel niet uit het oog te verliezen.

Governance-framework

De uitdaging voor organisaties is dat empowered BT een volwassen en robuust governance-framework nodig heeft waarbij de directie een flinke vinger in de pap heeft. Anders gezegd: IT zit niet meer aan het stuur.

Dit governance-framework moet de verschillende belangen in balans houden en ervoor zorgen dat er maximale waarde wordt gecreëerd, beslissingen in overeenstemming zijn met de enterprise architecture en binnen de risicorichtlijnen vallen zonder dat er obstakels worden opgeworpen voor flexibiliteit en snelheid.

Portfolio-strateeg

Helaas blijft IT-governance in veel organisaties nog onvolwassen en gefragmenteerd. Bovendien is het de afdeling IT die nog altijd alle beslissingen neemt.

Om daar verandering in te brengen moet de CIO gaan optreden als portfolio-strateeg. De CIO moet de business-strategie volledig begrijpen en op basis daarvan een operationeel model ontwikkelen voor alle business-units op alle plaatsen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

CIO, strategie, it-governance

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.