
Soms mag je best tevreden achterover leunen
Mindfulness voor de IT-manager: stilstaan bij en genieten van het moment dat alles als een zonnetje draait.
Een IT-manager is er meestal constant op gericht problemen op te lossen. Daarom is het niet zo verkeerd om soms te genieten van de zaken die wel goed gaan.

Soms mag je best tevreden achterover leunen
Een IT-manager is er meestal constant op gericht problemen op te lossen. Daarom is het niet zo verkeerd om soms te genieten van de zaken die wel goed gaan.
Nu we met 2014 een frisse start maken, is dit een goed moment om even stil te staan bij de zaken die we voor vanzelfsprekend nemen of zelfs compleet vergeten: de hard- en software die altijd draait zonder te falen.
Zoveel van IT heeft te maken met problemen – problemen rond software, hardware, firmware, gebruikers… de lijst is eigenlijk eindeloos. We zien iedere dag als een opgave; of het nu gaat om het bouwen aan nieuwe projecten of het oplossen van problemen die deze exercities onherroepelijk veroorzaken. Ook in het werken met bestaande infrastructuren en componenten geldt: we willen alles zoveel mogelijk normaal laten draaien. Code wordt geschreven om grotere problemen om te lossen en tijdens dat schrijfproces ontstaan kleine problemen. Zo werkt IT nu eenmaal.
Als je het hoofd laat hangen, is het makkelijk om te vergeten wat wel goed gaat. Zo was ik onlangs met een switch bezig en merkte ik op dat deze al tweeënhalf jaar zonder problemen draait. Tweeënhalf jaar uptime dus. De redundante compagnon van de switch noteerde dezelfde prestatie. De vorige keer waren ze down gegaan door een grote algemene stroomstoring.
Ik heb eerder switches gezien die tot zes jaar uptime volhielden en servers met een nog betere staat van dienst. Hoewel zulke lange periodes securityrisico’s met zich mee kunnen brengen, is het een voorbeeld dat IT-componenten jaren vlekkeloos kunnen draaien zonder voor problemen te zorgen. En dat telt.
Misschien klinkt het vreemd, maar ik ben echt dankbaar voor systemen die ik neer kan zetten en zonder er zorg voor te dragen een lange periode ongestoord kan laten draaien. Het tegenovergestelde kan namelijk ook, namelijk dat je een systeem neerzet die constant aandacht nodig blijft hebben vanwege een slecht uitgedacht ontwerp, buggy software of beroerde hardware. IT beheersbaar houden zou een onbegonnen taak zijn als alle systemen zich zo zouden gedragen.
Het is belangrijk om op servers, switches, routers, firewalls, storagesystemen en applicaties te kunnen vertrouwen. Kun je dat niet, dan moeten ze zo snel mogelijk vervangen worden. Over het algemeen zijn de systemen gelukkig betrouwbaar en stabiel.
Beheerders en managers die langer in het vak meelopen weten zich nog de tijd te herinneren waarin dit zelden het geval was en pc’s per definitie instabiel waren. Werkstations liepen constant vast of en Windows NT server moest herstart worden om een IP-adres te veranderen. Dit waren de jaren waarin we nog jaloers naar de mannen van de mainframes keken. Nu is die jaloezie verdwenen.
Natuurlijk kost een IT-project soms nog bloed, zweet en tranen, maar meestal werkt hetgeen we gebouwd hebben gewoon. Als binnen IT alles vanzelf lijkt te gaan, dan geeft dat een geweldig lekker gevoel.
Paul Venezia is senior editor bij zustersite Infoworld.com en al jaren actief als consultant. Perl, PHP, SQL, FreeBSD, Linux, Windows… noem een techniek of platform en hij heeft het in de vingers.
Reageer
Preview