Investeringen in datacenters schieten omhoog

door

Bedrading

door

Achtergrond - De economische malaise lijkt weinig gevolgen te hebben voor de investeringen in datacenters. De uitgaven aan datacenters stijgen dit jaar flink.

De wereldwijde uitgaven aan datacenters zijn dit jaar met 22 procent toegenomen, van ongeveer 86 miljard dollar in 2011 naar 105 miljard in 2012. Dat blijkt uit cijfers van DatacenterDynamics (DCD).

De grootste stijgingen vonden plaats bij faciliteitenbeheer (FM) en mechanische en elektrische uitgaven (M&E). Daarbij gaat het om investeringen in zaken als UPS'en (uninterruptible power supplies), koeling en systemen voor het beheer van de datacenter-infrastructuur.

De groei aan IT-apparatuur (denk aan: servers, storage, switches en routers) was met 17 procent wat lager: van 30 miljard in 2011 naar 35 miljard dit jaar.

Groeiende energievraag

Dat de groei voornamelijk plaatsvindt bij FM en M&E is het gevolg van de groeiende energievraag bij datacenters. De energieconsumptie is wereldwijd met 63 procent gegroeid naar 38 gigawatts (GW) in twaalf maanden tijd. In 2013 wordt een verdere groei van 17 procent voorzien.

De reden hiervoor is dat het percentage high density racks toeneemt, zodat elk rack nu gemiddeld meer energie verbruikt. De vraag naar zaken als UPS'en en koeling houdt daarmee gelijke tred.

Beschikbaarheid

Ondanks de toegenomen energieconsumptie zijn er minder zorgen over de beschikbaarheid van elektriciteit en over de kosten, zo blijkt uit het onderzoek onder de datacenters. De afgelopen jaren is daar juist veel discussie over geweest in de media en onder professionals.

Nog steeds bestaan er in verscheidene landen zorgen over de vraag of er wel voldaan kan worden aan de energiebehoefte die datacenters creëren. Zo waarschuwde de Britse energiewaakhond Ofgem onlangs dat de capaciteit in 2015-2016 wel eens zijn plafond kan bereiken. Het Verenigd Koninkrijk zal daardoor afhankelijker worden van de import van aardgas.

Zware wissel

Ook Chris Smith, directeur bij on365 (een datacenter-management-bedrijf) waarschuwt dat inefficiënte datacenters een zware wissel trekken op elektriciteitsnetwerken.

“Datacenters consumeren ongeveer 2 tot 3 procent van de totale elektriciteitsbehoefte in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer de helft daarvan gaat naar computer-apparatuur, zoals servers en storage. De rest gaat op aan ondersteunende infrastructuur zoals licht en koeling. Traditionele datacenters hebben vaak maar een efficiency van 10 procent", aldus Smith.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

CIO nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de CIO-nieuwsbrief over strategie en ICT in uw mailbox.