
De 10 grootste prioriteiten voor 2014
Ook in 2014 moet de IT-manager manieren zien te vinden om IT waarde toe te laten voegen aan de business.
Ook in 2014 moet de IT-manager manieren zien te vinden om IT waarde toe te laten voegen aan de business.

De 10 grootste prioriteiten voor 2014
Ook in 2014 moet de IT-manager manieren zien te vinden om IT waarde toe te laten voegen aan de business.
De waardepropositie van de IT-organisatie draait om de inzet van informatie- en communicatietechnologie. Maar de technologie en de werking ervan zijn slechts een middel - ze zijn op zich geen doel. Het is niet langer voldoende om de requirements van de business op een zo goed mogelijke manier in te vullen.
Technologie vormt de belangrijkste factor voor het lange termijn succes van een bedrijf. 98 procent van de CEO's is van mening dat businessmodellen komende jaren zullen veranderen en dat wordt niet alleen door IT mogelijk gemaakt, maar zelfs getriggerd. Daarom is het voor IT belangrijk om de dialoog met businessafdelingen te versterken en vooral de proactieve dialoog aan te gaan.
Dit zijn daarbij 10 prioriteiten voor de IT-manager in 2014:
1. Het opbouwen van innovatieve teams
In vrijwel elk onderdeel van de business staat innovatie hoog op de agenda. IT moet crossfunctionele teams bouwen om op alle gebieden innovatie te stimuleren - het gaat daarbij om innovatie in producten, processen en businessmodellen. Bijna 75 procent van alle businessmanagers ziet IT op dit moment niet als innovatieaanjager en een nog hoger aantal denkt dat IT-experts daarvoor niet de benodigde kwaliteiten in huis hebben.
Technologische trends die bij de digitalisering horen, zoals mobiliteit, cloud en social creëren voor organisaties nieuwe mogelijkheden en laten zich door innovatie differentiëren. Meestal gaat dit echter niet goed als IT gaat wachten op de aanvragen vanuit businessafdelingen.
Er wordt gevraagd om initiatief en durf en het stimuleren van tweeweg communicatie en een innige samenwerking. Je moet een stap verder gaan dan business-IT alignment en denken aan innovatie en integratie. Alignment vindt plaats als individuen hun gedrag aanpassen aan dat van hun naasten. In dit geval moet je verder denken dan de gebruikelijke denkwijzen. Je kunt alleen een stap verder gaan als IT al binnen de onderneming erkend wordt als innovatieaanjager en partner voor de business.
2. Business processen know-how, selfservice, TCE
- Ontwikkeling van kennis over bedrijfsprocessen: Bestaande applicaties moeten flexibelere opereren en IT moet daarvoor diepgaandere kennis hebben van businessprocessen. De nieuwe mogelijkheden die door SaaS en Web Services ontstaan moeten de proactieve IT-organisatie laten samenwerken met de business om processen te transformeren en omgekeerd innovatie stimuleren op basis van die kennis.
- Een businessproces masterplan, self-service, Total Customer Experience (TCE): De businesskant blijft verantwoordelijk voor de processen, maar IT moet zijn proceskennis verhogen om in staat te zijn deze processen op de juiste manier te ondersteunen en integreren. Veel van de nieuwe mogelijkheden bevinden zich op gebied van automatisering en verbetering van horizontale processen, zoals het bieden van self-service oplossingen.
- De TCE als uiteindelijk doel moet gemeten worden. TCE-kwaliteit is binnen organisaties vaak niet bekend en als dit niet zo is kan de kwaliteit van de gehele customer supply chain niet beheerd en verbeterd worden.
3. BI, big data en Enterprise Performance Management
Business Intelligence staat al een tijd lang hoog op de jaarlijkse prioriteitenlijstjes voor CIO's. Toch gaat de implementatie ervan nog steeds traag en vindt deze vaak op een geïsoleerde manier voor losstaande applicaties plaats. Nu is het moment om de stap naar het volgend niveau te wagen en te kiezen voor enterprise performance management. Aangezien data van steeds meer bronnen verkrijgbaar is, is het raadzaam om daarbij verschillende big data-concepten te onderzoeken.
Omdat datasets nu vaak terabytes of zelfs petabytes kunnen beslaan, zijn er nieuwe processen en algoritmen voor het beheer, de verwerking, de analyse en distributie nodig. Het is vaak lastig om binnen de termijn van een dag al waarde uit informatie te vergaren en één van de uitdagingen voor de IT-organisatie. Alleen aan de slag gaan met big data omdat het kan levert nog steeds geen toegevoegde waarde op.
Big Data is eigenlijk geen opzichzelf staand item. Het verenigt min of meer al de geadresseerde thema's in het artikel, of speelt er een rol in. Lees er meer over op [Link]
Blijkbaar is onze eigen taal niet meer voldoende om jezelf uit te drukken in IT-land? Van de 10 punten zijn er 8 in het (quasi-)engels. Schrijnend.
Reageer
Preview